Шкірка гранту може захистити обличчя від дії ультрафіолету - як правильно її використати / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Гранат - це не тільки яскрава солодка ягода з помітною кислинкою, яку можна смакувати годинами, допоки не доберешся до усіх зерняток. Дієтологи кажуть, що шкірка цієї рослини не менш корисна для здоров'я людини.

Наприклад, гранатом можна захистити обличчя від променів ультрафіолету. Дієтолог Авні Каул розповіла HealthShots про 5 дивовижних переваг шкірки гранату, про які люди навіть не підозрюють, бездумно викидуючи цю цінність у смітник.

Що лікує шкірка граната

  1. Нейтралізує дію шкідливих сполук в організмі. Шкірка граната містить багато антиоксидантів, зокрема поліфенолів і флавоноїдів. Ці компоненти допомагають зняти окислювальний стрес з організму, зберегти його клітини здоровими, вважає Каул. Про це також йдеться у дослідженні вчених, опублікованих у 2017 році на National Library of Medicine
  2. Зменшує запалення. Антиоксиданти зі шкірки гранату також мають протизапальну дію, тож цілком можуть покращити самопочуття людини при негативних станах, пов'язаних із хронічним запаленням в організмі, каже дієтолог.
  3. Позитивно впливає на серце та знижує тиск. Фахівець акцентує, що шкірки гранату можуть допомогти знизити кров'яний тиск, зменшити рівень холестерину та покращити загальний стан серця.
  4. Захищає та зміцнює шкіру. Антиоксиданти з гранатових шкірок особливо цікаві своїм впливом на шкіру людини. Вони здатні захистити цей орган від пошкодження ультрафіолетовими променями, сприяючи збільшенню утворення колагену в тілі людини. На користь цього свідчить дослідження, опубліковане у 2009 році National Center for Biotechnology Information. Саме тому екстракти гранату часто рекламують у царині краси, він є у складі багатьох засобів догляду за шкірою. 
  5. Здорове травлення. Клітковина, яка є у шкірці гранату, допомагає регулювати дефекацію та підтримує здоровий мікробіом кишківника. На користь цього каже дослідження вчених, опубліковане у 2013 році.

Гранатові шкірки можна використовувати по-різному, щоб отримати максимум користі від них.

Відео дня

Що можна зробити зі шкірки граната

Наприклад, з них можна зробити домашню гранатову приправу. Як діяти:

  • Після того, як з'їли серединку гранату, ретельно відокремте шкірку від плоду, щоб не загубити корисні частинки;
  • слід поставити шкірки десь біля вікна та протримати 2-3 дні, поки вони не підсушаться. Бажано це робити у місцях, куди не б'є пряме сонце.
  • висушені шкірки закидуємо у блендер та подрібнюємо до консистенції, подібної з порошком;
  • зберігаємо нашу приправу при кімнатній температурі в герметичному контейнері та додаємо до страв на свій смак. 

Важливо зазначити, що перед регулярним вживанням гранату та його шкірок слід порадитися зі своїм лікарем. Як ми навели, вчені погоджуються у думці, щодо користі цієї рослини, проте всі люди різні. У деяких може спостерігатися алергія на гранат або ж можуть бути інші причинити, щоб його обмежити.

Чи можна їсти гранат з кісточками

У суспільстві існує таке застереження - кісточки від гранату можуть спричинити апендицит, тому їх ковтати не бажано. Однак американський експерт з правильного харчування Люсія Гарсіа каже, що їх можна сміливо і ковтати, і жувати. 

Медик переконана, що насінини гранату не менш корисні для організму за їстівну частину ягоди. Гарсія стверджує, що таким чином можна максимізувати поглинання поживних речовин з фрукта. Особливо вітамінів С та Е.  

Вас також можуть зацікавити новини: