Експерт пояснив, що робити, щоб не хотілося спати після обіду, коли поїв / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

"Чому я хочу спати після обіду?" - виявляється, це доволі поширений запит серед людей. Не рідко після ситної тарілки смачного людину тягне на сон, але що робити, коли маєш інші турботи й в тебе відсутній час на відпочинок? Наприклад, знаходишся на роботі тощо. 

Можливі причини подібного стану та варіанти, що робити, щоб не хотілося спати після обіду, розглянула біолог-нутриціолог зі штату Каліфорнія Крістофер Родс. Доктор запропонувала 5 рішень в інтерв'ю "Fox News".

Чому я хочу спати після обіду?

Вона пояснила, що подібне відчуття може спіткати не тільки в обід, а навіть після ранкових чи вечірніх перекусів. Це пов'язано з тим, що легкі закуски, якими ми можемо закривати відчуття голоду замість повноцінного обіду, не насичують наш організм. Тому, не отримуючи достатньої кількості енергії, ми хочемо спати. 

Відео дня

"Часто такі невеликі перекуси не відповідають порогу насичення нашого організму. Це означає - навіть якщо їжа надходить, її біологічно недостатньо, щоб ми відчували себе менш голодними", - стверджує Родс.

Що робити, якщо після їжі хочеться спати

  • Виключити перекуси швидкими вуглеводами. Якщо є потреба щось з'їсти, краще обрати горіхи, фрукти або в'ялене м'ясо - все це може забезпечити вас клітковиною, білком. Дати стійку енергію, пояснила Родс.
  • Уникати продуктів з високим вмістом цукру. Родс радить старатися тримати рівень глюкози в крові під контролем протягом дня. Зазвичай організм людини отримує її з вуглеводів. Однак, якщо ми вживаємо вуглеводів надто мало, або ж надто багато - це спричиняє стрибки рівня глюкози. Як низький, так і високий рівень цієї амінокислоти - не бажаний стан для організму. "Ключ до постійної енергії - це підтримка рівня глюкози в нормальному діапазоні протягом дня", - акцентує біолог-нутриціолог. 
  • Пити менше кави. Це може здатися контрінтуїтивним, але кава може спричинити лише короткочасний сплеск енергії. А після, людина, маючи дефіцит сил, буде відчувати себе ще більш втомленою, пояснила Родс. Вона пропонує замінити каву на зелений чай, який, окрім кофеїну, також містить такий антиоксидант як L-теанін (вчені у 2017 році зробили висновок, що теанін у кількості 200 мг - це за ефектом приблизно вісім чашок чорного чаю. Також вони кажуть, що регулярне вживання теаніну покращує когнітивні функції. Наприклад, впливає на вибіркову увагу та пам'ять). 
  • Не забувати про повноцінний обід. Як ми вже згадували, важливо не пропускати прийоми їжі та формувати для себе повноцінні тарілки: з білками, клітковиною, жирами тощо. Серед корисних продуктів Родс згадує курку (білок), волокнисті овочі, авокадо і горіхи (корисні жири). Також бажано пити більш води, щоб не було проблем з травленням. 
  • Будьте активними після їжі. Регулярний спорт - корисно. Але з погляду бажання поспати, краще після їжі піти пройтися або зайнятися іншими справами. Це може стати чудовим варіантом, адже допоможе уникнути стрибка глюкози в крові. А значить, не буде хотітися спати. Навіть викання якихось домашніх активностей здатне змусити вас прокинутися. "Після їжі ваше тіло природним чином змінює пріоритети своєї енергії на травлення та обмін речовин, відкладаючи інші системи органів, такі як м'язи та мозок, на задній план", - пояснює Родс.

Причини "післяобідньої втоми", які назвала нутриціолог, є цілком природними для людини. У більшості випадків це не означає, що з вами щось не так. Але якщо це псує рівень життя, варто звернути увагу на перелічені варіанти протидії. 

Як правильно спати - поради лікарів

Сон - дуже важливий процес для нашого тіла та мозку, адже це час для відновлення та відпочинку. Однак деякі люди не можуть виспатися, бо обирають для себе неприродні пози, які негативно впливають на сон. Наприклад, доктор медицини Рігведа Тадвалкара каже, що сон на боці дозволяє нашим легеням легше дихати. А от сон на спині може посилити епізоди затримки дихання. Детальніше про те, яке положення сну найбільш нездорове - в матеріалі

Вас також можуть зацікавити новини: