Як написати пів/ночі? Авраменко пояснив нові правила правопису / Колаж УНІАН, фото скріншот

Через зміни в українському правописі нація плутається у багатьох словах. Наприклад, як правильно писати чисельник "пів"?

Українці вживають його, як хто хоче: і разом, і окремо, і з дефісом. Настав час внести ясність щодо правильності правопису. Відомий філолог, автор підручників з української мови Авраменко розглянув цю тему на своєму уроці.

Він дав кілька "золотих" правил, на які варто орієнтуватися. 

"Друзі, як тільки не пишуть числівник "пів" із наступним словом. І разом, і окремо, і з дефісом, і жук, і жаба...", - підтвердив мовознавець.

Так, згідно з нормами нового правопису, числівник "пів" (це слово позначає половину чогось), ми пишемо окремо з іменниками родового відмінка. Тобто, з тими, які відповідають на питання кого/чого?, уточнив Авраменко.

Щоб було зрозуміліше, наведемо низку прикладів: пів яблука, пів Києва, пів ночі, пів острова тощо. Перевірити себе можна дуже просто: якщо числівник "пів" у речення можна замінити словом "половина" (половина яблука, Києва тощо), тоді сміливо пишемо його окремо.

"А ось разом "пів" пишемо лише з іменниками називного відмінка (хто/що?). Наприклад, північ, південь, півострів. Тут ніякої "половини" частина "пів" у словах не позначає", - вказав філолог. 

 Топ-слово українців - його немає в нашій мові

В одному зі своїх уроків філолог-мовознавець Авраменко також розглянув топ-слово, яке постійно вживають українці, як у звичайній розмові, так і у діловій мові, хоча його немає в українській. Вчитель розкрив помилку та порадив, як слід його замінити, щоб це не був суржик.

Також на вибір українців вчитель запропонував низку цікавих фразеологізмів з незрозумілим, на перший погляд, значенням.

Вас також можуть зацікавити новини: