Ванна на кухні в радянських квартирах / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Багато людей знають, що в квартирах, побудованих за часів правління Сталіна, ванна і душ розташовувалися саме на кухні. Чи можна встановити ванну на кухні зараз? Звичайно, але таке рішення вийде пояснити тільки унікальним дизайнерським ходом, а за часів СРСР причина була зовсім іншою. 

Чим унікальна "сталінка" - планування та ідея

"Сталінка" - це розмовна назва квартир, які були спроектовані та побудовані між 1930-ми та 1950-ми роками. У сучасному світі вони легко виділяються із загальної маси будівель - товсті стіни, високі стелі, унікальний архітектурний стиль.

Передбачалося, що в таких будинках буде жити "верхівка" правління СРСР - співробітники відомчих структур, і звичайні робітники. Різниця була в тому, що в квартирах радянської еліти була повноцінна кухня, ванна кімната, гаряча і холодна вода. Прості робітники, які отримали квартири в "сталінці", розраховувати на це не могли - їм давали невелику житлоплощу, найчастіше, гуртожиток. Житлова кімната одна, вода тільки холодна, туалет на поверсі.

Відео дня

Що робити, якщо ванна на кухні - першопричина ситуації

Насправді, щоб зрозуміти, чому "сталінка" мала таке унікальне планування, важливо увійти в положення жителя подібної квартири. Уявіть, що у вас немає можливості нормально прийняти душ (тим більше - ванну), тому потрібно ходити в лазню. Іншого варіанту немає - змінити планування немає грошей, та й технічно приміщення для окремого санвузла відсутнє.

Пізніше жителі СРСР знайшли вихід - купувати ванни і ставити їх в самому просторому місці квартири - на кухні. Зручностей це не додало, адже і готувати їжу, і митися довелося в одному приміщенні, а єдине, що закривало голу людину від оточуючих - тонка шторка. Та й кухонні меблі швидко втрачали привабливий зовнішній вигляд від високої вологості, однак, на такі жертви доводилося йти, щоб хоч трохи поліпшити якість життя.

Вас також можуть зацікавити новини: