minregion.gov.ua

Про це повідомили у Департаменті з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України.

За даними профільного департаменту, до реєстру вже внесено дев’ять договорів про співробітництво територіальних громад. Найактивніше громади співпрацюють у Хмельницькій, Чернігівській, Полтавській та Вінницькій областях.

Читайте такожУ Чернігові відбулось засідання круглого столу "Децентралізація та розвиток громад в Україні"

Відео дня

Наприклад, у Віньковецькому районі Хмельницької області вісім сільських громад домовилися і створили спільне комунальне підприємство. Ще чотири сільських громади району реалізують проект спільного фінансування та утримання місцевої пожежної охорони.

Дбають про пожежну безпеку і у Семенівському районі Полтавської області, де десять сільських громад розпочали реалізацію спільного проекту «Оновлене життя місцевої пожежної охорони – запорука безпечної життєдіяльності громад».

У Пирятинському районі Полтавської області активно вирішують питання утилізації сміття, там Пирятинська міська рада, разом із шістьма сусідніми сільрадами об’єднали ресурси і впроваджують спільний проект «Придбання сміттєвоза та контейнерів для покращення матеріально-технічної бази громад».

На Чернігівщині Семенівська міськрада разом із двома сільськими радами реалізують спільний проект з реконструкції дошкільного навчального закладу.

У профільному департаменті Мінрегіону повідомили, що на місцях є розуміння необхідності спільного вирішення проблем, які накопичувалися роками через недосконалість старої системи місцевого самоврядування. «Сьогодні громади, у вигляді закону про співробітництво, мають необхідний механізм для об’єднання зусиль та ресурсів. А отримуючи ще й позитивні приклади співробітництва, на місцях більш охоче беруться до співпраці», - зазначили у Департаменті з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Повний Реєстр договорів про співробітництво територіальних громад.

Відео, інфографіка та брошура щодо впровадження положень Закону України «Про співробітництво територіальних громад».

Раніше УНІАН повідомляв, що Бульбаха розповів про проблеми і перспективи добровільного об'єднання територіальних громад.