Ілюстрація / REUTERS

Від Аляски до Фінляндії півдесятка арктичних містечок стверджують, що саме вони завжди були домом для Санта Клауса чи його місцевої версії. І майже без виключень всі ці місця зимової казки нагріваються.

Про це пише The Guardian. У Швеції в період зимових свят туристи їдуть в місто Мура, де розташована тематичний парк-майстерня Санта Клауса під назвою Томтеланд. Але наслідки від глобального потепління тут все важче ігнорувати. Представники місцевого народу саамі кажуть, що олені спантеличені нетиповою для сезону температурою. Минулої вести в Мурі сталися потужні повені, а влітку місцевий ліс сильно постраждав від пожеж, як і в інших регіонах Швеції.

Читайте такожГлобальне потепління змінить ландшафт Землі до невпізнанності

Відео дня

«Я проводив консультацію з паном Сантою, тобто Томтеном. Це його справжнє шведське ім’я. І він дуже стривожений кліматичними змінами. У нього є дуже потужне повідомлення для всіх, хто приймає рішення у світі: Будь ласка, поставтеся до кліматичних змін серйозно і зробить все, щоб врятувати планету», - сказав комунікаційний менеджер Мура Андерс Косен.

Більш стабільний клімат пішов би на користь і бізнесу. Місцеві гірськолижні курорти часом доводиться підтримувати за допомогою машин для створення штучного снігу. Кілька років тому 25 грудня тут взагалі не було снігу. А температура сягала 10 градусів за Цельсієм. Однак, останніми днями в Мурі пройшли снігопади. Тож місцеві сподіваються, що цьогорічні свята пройдуть, як годиться.

У Фінляндії місто Рованіемі отримує щороку десятки тисяч листів адресованих Санта Клаусу від дітей з усього світу. Жителі столиці Лапландії кажуть, що літо цього року було надзвичайно спекотне і сухе. Температура піднімалася вище 30 градусів за Цельсієм на кілька тижнів поспіль.

Читайте такожШвеція закликає доїдати і краще добирати харчі заради зупинки глобального потепління

А сніг цього року випав так пізно, що туристичним компаніям довелося імпровізувати і вигадувати нові акції для відвідувачів. Наприклад, їм пропонували ходити озерами і дивитися крізь кришталево прозору кригу на те, як плавають риби.

Зазвичай ці озера вкриті снігом. Погода радикально змінилася в останні 3-5 років. Зазвичай вона була більш стабільною. Але зараз вона стрибає від тривалих м’яких періодів до надзвичайно холодних», - сказав директор компанії Visit Rovaniemi Санна Керккеінен.