Країни G20 домовилися боротися з пластиковим сміттям в океані / Фото noaa.gov

Міністри у справах навколишнього середовища країн "Великої двадцятки" у неділю, 16 червня, погодилися прийняти рамкову програму дій по боротьбі з океанським пластиковим сміттям у світовому масштабі.

Про це повідомив уряд Японії, яка приймав дводенну зустріч на рівні міністрів, передає Голос Америки.

Міністри навколишнього середовища та енергетики "двадцятки" цього тижня зустрілися в Каруїдзаві, що на північному заході від Токіо, напередодні саміту G20, який пройде в Осаці 28-29 червня.

Відео дня

Одним із головних питань порядку денного стала проблема пластикового сміття в океані. Картини пляжів, засипаних пластиковим сміттям, і загиблих тварин із заповненим пластиком шлунком, викликали обурення. Багато країн повністю заборонили пластикові пакети.

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе сказав, що він хоче, щоб його країна очолила світові зусилля щодо зниження обсягів пластикового сміття, включаючи розробку біорозкладаних матеріалів і інші інновації.

Читайте такожНа порозі порятунку планети: створено біопластик, що здатний розкладатися в океані (відео)

Нова рамкова програма спрямована на сприяння подальшим конкретним діям по боротьбі зі сміттям в морі, у тому числі на добровільній основі, після того, як на саміті "Великої двадцятки" у Гамбурзі в 2017 році був схвалений "План дій G20 з морського сміття".

Згідно з новою рамковою програмою члени "двадцятки" будуть просувати всеосяжну концепцію "життєвого циклу" для запобігання й зниження викиду сміття в океани за допомогою різних заходів і міжнародного співробітництва.

Вони також будуть обмінюватися передовим досвідом, просувати інновації та активніше використовувати науковий моніторинг та аналітичні методології.

"Я радий, що ми, включаючи країни з перехідною економікою і країни, що розвиваються, змогли сформувати широку міжнародну основу", – заявив на прес-конференції міністр у справах навколишнього середовища Японії Йосіакі Харада.

Японія планує прийняти першу нарада по новій рамковій програмі восени цього року, коли міністри у справах навколишнього середовища країн "двадцятки" зберуться на Діалог G20 з ефективного використання ресурсів.

Раніше УНІАН повідомляв, що вчені знайшли в Середземному морі новий острів з пластикового сміття. Купа рукотворного сміття плаває неподалік від французької Корсики.

Також відомо, що в районі Великої тихоокеанської сміттєвої плями зібралося найбільше скупчення пластику в світі. Виявлена в 1980-х, вона продовжує швидко зростати і станом на початок 2018 року покриває простір площею понад 1,6 млн кв. км – в рази більше попередніх оцінок.