У Росії вже більше тижня палає територія завбільшки з Бельгію. Втім, пожежі не гасять, оскільки тамтешня влада вважає – це збитково.

Наслідком згоряння 3 млн гектарів лісу може стати екологічна катастрофа. Вона зачепить не лише Росію, а й країни, які знаходяться поряд. Вогонь швидко спустошує Сибір, і вже перебрався на Далекий Схід.

Читайте такожМасштабні пожежі в Сибіру: Росія може залишитися без промислового лісу вже через 10 років (фото, відео)

В епіцентрі пожеж введено режим «чорного неба». Це означає, що у повітрі перевищена максимально допустима концентрація шкідливих речовин. За словами екологів, пожежі такого масштабу можуть змінити погоду цілого континенту. Розжарені маси гарячого повітря і диму піднімаються, утворюючи стійкі розігріті «шапки». А це напряму впливає на проходження атмосферних фронтів, змушуючи дощі обходити ці місця стороною.

Окрім того, вигоряння таких гігантських площ лісів вбиває екосистему регіону – тварин, птахів, рослини. Можуть зникнути рідкісні види – манул, амурський тигр, сибірська кабарга. Важко сказати, які наслідки для всієї планети матиме бездіяльність влади Росії.