Ілюстрація / REUTERS

Уряд затвердив новий порядок здійснення державного моніторингу якості атмосферного повітря, який був розроблений Міністерством екології та природних ресурсів у рамках виконання зобов'язань в екологічній частині Угоди про асоціацію з ЄС, повідомила прес-служба Мінекології.

"На сьогодні в Україні відсутній належний моніторинг стану атмосферного повітря, тому сьогоднішнє рішення уряду підтримати запропонований нами інструмент є дуже важливим. Йдеться про абсолютно нові підходи для України. Водночас, вони давно і успішно зарекомендували себе в Європейському Союзі", - цитує прес-служба слова міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака.

У прес-службі зазначили, що своїм рішенням уряд змінив підходи до формування мережі спостережень і оцінювання якості атмосферного повітря, чітко визначив функції суб'єктів моніторингу, переглянув обов'язкові для моніторингу показники і режими, запровадив механізми обов'язкового регулярного інформування та розробки коротко- і довгострокових планів дій.

Відео дня

Читайте такожЗабруднення атмосфери Землі у 2019 році пришвидшиться і стане рекордним

Зокрема, серед нововведень передбачено здійснення моніторингу та управління якості повітря за принципом розподілу території України на зони і агломерації. При цьому в кожній із зон і агломерацій визначено відповідальний орган управління якістю повітря, який здійснює координацію проведення моніторингу. Крім того, уряд врегулював порядок визначення режимів оцінювання для кожної зони і агломерації в залежності від рівня забруднення території. Також новим порядком передбачено створення інформаційно-аналітичної системи даних про якість повітря і своєчасного інформування населення. Новий порядок також визначає показники рівня забруднення атмосферного повітря, перевищення яких вимагає проведення заходів для поліпшення його якості або скорочення шкідливого впливу забруднення на здоров'я населення. Рішенням також розширено перелік забруднюючих речовин, моніторинг яких здійснюється обов'язково, зокрема, стосовно забруднюючих речовин і озону, які чинять значний негативний вплив на здоров'я людини.

"Забруднене повітря є однією з головних причин передчасних смертей. Що необхідно зробити для того, щоб виправити ситуацію? Ми повинні чітко розуміти реальний стан повітря, причини і джерела його забруднення і, оперуючи достовірною інформацією, формувати чіткі і реалістичні плани дій для поліпшення його якості. Для того, щоб шлях від моніторингу до дій був коротше, ми реформували всю систему державного моніторингу. Тепер моніторинг здійснюється за європейськими правилами і стандартами", - зазначив Семерак.

У Мінекології також нагадали, що відомство розробило концепцію реалізації політики в сфері промислового забруднення, яка передбачає впровадження найкращих доступних технологій і методів у цій сфері.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці липня Мінекології запустило веб-портал для надання адмінпослуг у сфері захисту навколишнього середовища.