Природозахисники не знають справжніх масштабів радіоактивного забруднення в Архангельській області / Фото: ТАСС

Російська влада приховує інформацію про реальні масштаби радіоактивного забруднення через вибух при випробуванні ракетного двигуна в Архангельській області.

Про це інформує російське відділення міжнародної природоохоронної організації Greenpeace.

Крім того, російські ЗМІ уникнули згадки про Росгідромет, який зафіксував підвищений рівень бета-випромінювання в Архангельську, зазначають природозахисники.

Відео дня

"Дотепер не опублікована інформація про те, які радіоактивні речовини потрапили у навколишнє середовище унаслідок інциденту", – пишуть в організації, додаючи, що вони досі не отримали відповіді на офіційні звернення.

Читайте такожNew York Times: Брехня Кремля про новий ядерний вибух нагадала росіянам про Чорнобиль

"Зафіксовані значення не високі, але це значення за десятки кілометрів від місця вибуху. Важливо розуміти, які радіонукліди потрапили у навколишнє середовище і їхній вплив на природу та людину", – йдеться у повідомленні.

Також у Greenpeace зазначили, що "важливо встановити, чи не відбулося забруднення акваторії".

Як повідомляв УНІАН, через вибух під час ракетних випробувань в російському Сєвєродвинську експерти зафіксували перевищення рівня радіації у 4-16 разів. Надзвичайна подія трапилась 8 серпня і супроводжувався людськими жертвами й короткочасним підвищенням радіаційного фону. Тоді влада регіону РФ запевнила, що викидів шкідливих речовин в атмосферу не було, а радіаційний фон на місці аварії - у нормі. Проте 15 серпня Норвегія заявила, що виявила радіоактивний йод на своїй повітряній фільтростанції в Сванховді, що біля російського кордону. Сполучені Штати вважають, що вибух був пов'язаний з програмою гіперзвукових крилатих ракет Кремля.