Притік туристів погіршує екологічну ситуацію в Лісабоні / фото: Wikimedia Commons

У Португалії в останні роки процвітає туризм. У 2018 році до Лісабона прилетіло понад 30 мільйонів туристів. Це чималий приріст (на 81%) за минулі п'ять років.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Читайте такожУ Карпатах відома туристична дорога "потонула" у смітті (фото, відео)

Відео дня

У 2019 році щонайменше 600 тисяч відпочивальників прийме нещодавно побудований порт круїзних кораблів Лісабона. Щороку тут пришвартовуються 300 океанських лайнерів. Цей стабільний туристичний бум приносить не лише багато грошей, але й спричиняє чималі екологічні проблеми, які ніхто не хоче вирішувати. 

За підрахунками екоактивістів, показники шуму значно перевищують норму: вночі зафіксовано 66,2 децибел замість дозволених 50, удень 74 децибел замість допустимих 65. 

На іншому кінці Лісабона біля ріки Тежу ситуація не набагато краще. 2 роки тому там побудували сучасний термінал для круїзних лайнерів за понад 50 мільйонів євро. Відтоді рівень забруднення довкілля, за даними екоактивістів організації "Zero", теж надзвичайно високий.

Порт Лісабона шостий у рейтингу найбільш забруднених портів Європи за кількістю шкідливих викидів сірчастого газу та дрібного пилу. Круїзні лайнери, яких через туристичний бум ставатиме дедалі більше, вже зараз викидають у повітря на 86% більше вихлопних газів, ніж увесь автомобільний транспорт країни.

Португальську владу і політиків усе це не дуже хвилює. Як зауважують в організації "Zero", в екологічну сферу уряд країни не втручається, адже туризм приносить  понад 15 мільярдів євро доходів. Тому при захисті довкілля беруть до уваги інтереси бізнесу - навіть на серйозні порушення влада охоче заплющує очі.