фото УНИАН

Як повідомляє "112 Україна", за Угодою про асоціацію України з ЄС наша країна зобов'язалася прийняти новий Закон про державну службу. Згідно з цим документом всі чиновники категорії А перед призначенням на посаду повинні пройти конкурс, що складається з тестів, співбесіди та вирішення ситуативних завдань. На основі всіх даних члени комісії виводять бали. Хто найбільше набрав – той і рекомендується комісією для призначення на ту чи іншу посаду.

"Головне, на мою думку, що цей Закон пронизаний ідеєю прозорості та ефективності, змінами адміністративної культури державних службовців, а закладені принципи і процедури повністю відповідають європейським стандартам і практикам. Під час його розробки нам вдалося не тільки заручитися підтримкою провідних експертів програми SIGMA/OECD і міжнародних партнерів, але і об'єднати всіх провідних вітчизняних фахівців, вчених рад інститутів громадянського суспільства, тому є реальний шанс на позитивні зміни", - говорить голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко.

У свою чергу експерт у сфері адміністративного права Ігор Лавриненко відзначає не тільки позитивну роботу нового Закону, але і роботу самої комісії. У вівторок, 20 вересня, відбувся перший конкурс на посаду голови Держлісагентства, перемогу в якому здобула Христина Юшкевич. Експерти, які мали змогу в прямому ефірі стежити за ходом конкурсу, відзначили, що сумніватися в чесності та об'єктивності комісії не доводиться.

Відео дня

"Це перші кроки у боротьбі з корупцією та кумівством. Чиновників вищої категорії тепер призначатимуть не за вказівкою згори, а оцінюючи їх професіоналізм та інтелект, - каже Ігор Лавриненко. – Але все ж право на підписання призначення на посаду чиновників категорії А залишається за Кабміном. Згідно з чинним законодавством в Уряду є 30 днів на підписання призначення рекомендованого комісією кандидата".

На думку Лавріненка, призначення на посаду нового голови Держлісагентства стане випробуванням для уряду. Адже раніше призначення на посаду чиновників категорії А відбувалося виключно з подачі Кабміну. Зараз же, хоч формальні функції і збереглися за Урядом, ігнорування рекомендацій комісії з питань вищого корпусу влади може поставити хрест на всіх проведених реформах в країні та євроінтеграції України. Особливо це небезпечно, за словами експерта, сьогодні, коли в Європарламенті йдуть гарячі дискусії навколо прийняття безвізового режиму для українців.