фото УНІАН

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука в інтерв'ю "Апострофу" розповів про екологічну ситуацію на Донбасі і про шляхи її вирішення, які він бачить.

Тука вважає, що у ситуації з екологією Донбасу ми щодня танцюємо на одних і тих же граблях.

«Майже щоденно отримуємо цими граблями по лобі, але все одно розповідаємо і собі, і нашим громадянам, начебто цього не існує і все гаразд. От скажіть мені, будь ласка: хіба лише тільки минулого року стало відомо про існування проблеми, зокрема, зі сміттєзвалищем у [Великих] Грибовичах (тут знаходиться сміттєзвалище, яке приймало побутові відходи зі Львова. У 2016 році на сміттєзвалищі у Грибовичах сталися обвал сміття і пожежа - загинуло три людини, тіло четвертої досі не знайшли. Після цього вирішили не приймати сміття - за рік знайти нове звалище для сміття зі Львова не вдалося, в місті почалася так звана сміттєва криза - УНІАН), і проблеми зі сміттєпереробкою взагалі по Україні? Ні. Я особисто опосередковано знав про цю проблему ще з середини 1990-х років. Бо спілкувався з інвесторами, які приходили і пропонували зайнятися вирішенням цієї проблеми», - каже Тука.

Відео дня

Читайте такожТука у відповідь на критику Жебрівського назвав його "політичним страусом"

«Про суцільну нерентабельність і необхідність закриття шахт на Донбасі я знав з середини 1980-х років. Ще за часів перебудови в Радянському Союзі вже виходила ця інформація.

Про те, що існує величезна екологічна небезпека, що з’явилася після того, як почалося затоплення неконтрольованих шахт на неконтрольованих територіях, я чув з першого місяця прибуття на Луганщину у якості голови ВЦА», - зазначив він.

«Якби не загинули люди в Грибовичах, [мер Львова Андрій] Садовий так досі і возив би туди своє сміття. Якби я на "5 каналі" не сказав про екологічну проблему на Донбасі - всі так би й продовжували вдавати, що все гаразд і все в порядку? Ну, то замовчування проблем ніколи жодної з них не вирішило і не вирішить. Можна деякий час вдавати, що проблеми не існує. Можна вдавати, що проблеми не існує, але паралельно вирішувати її. Я не бачу ні першого, ні другого. Суцільне замовчування і "нічєгонєдєланіє"», - говорить Тука.

Георгій Тука наголошує, що екологічні проблеми на Донбасі накопичувалися десятиріччями і всі ці роки їх ніхто не вирішував.

« Мені вже понад 50 років - і скільки я живу, стільки і чую про екологічні проблеми на Донбасі. Але ж всі ці роки ніхто не вирішував всі ці проблеми! Я ж не кажу, що вони виникли сьогодні, зовсім ні. Так само, як і бідні Грибовичі. Десятиріччями все це накопичувалося. Все, що зараз відбувається, зокрема, війна, передача одними ідіотами з наших рук в руки других ідіотів шахт, прийняття цими другими ідіотами рішення про затоплення цих шахт - це лише каталізатор. Але ж це не природа явища негативного!»

Тука переконаний, що треба шукати шляхи вирішення і ці рішення має шукати експертна рада.

«Є експерти світового рівня. Треба їх збирати, треба обговорювати ситуацію, шукати шляхи вирішення проблем і шукати кошти. Врешті-решт, на тому бідному Донбасі сплачуються величезні податки за нанесення екологічної шкоди. На Донбасі головна загроза - це мінералізація. Днями буквально на одному з наших каналів був Мустафа Джемілєв. І він розповідав, що коїться в Криму зараз, коли там вже поля білого кольору поставали. Бо припинилося постачання води з каналу, почали бурити свердловини і навіть потанцювали: о, вода є… А виявилося, що рівень мінералізації цієї води такий, що вона непридатна для використання. Потрібні сучасні технології з очистки. А цим ніхто не займається».

Тука впевнений, що якщо нічого не зробити - ми отримаємо пустелю і на Донбасі, і в Криму.

Читайте такожЗубко розповів, як вирішуватиметься проблема екологічної небезпеки на Донбасі

«А я не бачу, щоб хтось щось робив. Одні тільки відповіді, що або немає коштів, або немає проблеми. Проблема є - це без сумніву. Те, що немає коштів - зрозуміло. Але це означає лише, що треба ті кошти шукати. А не замовчувати наявність проблеми. Коли мова заходить про необхідні кошти - говорять більше про гроші на відновлення зруйнованої інфраструктури Донбасу. А от про екологію мови дійсно не йде.

Якщо ми так себе будемо поводити, навіщо нам щось там відновлювати, якщо там жити не можна буде? Що відновлювати?! Скільки себе пам'ятаю, завжди в тому регіоні були проблеми з екологією і водопостачанням. Взяти хоча б той приклад, що спеціально побудували оцей канал, який, попри всі закони фізики, подає воду не згори донизу, а навпаки - знизу догори (канал Сіверський Донець - Донбас. Канал енергетичного типу - переміщення води забезпечується за допомогою насосних станцій - УНІАН)? Ну, мабуть, хоч трошки мізки включіть! Що ж у нас все так "добре"? Як страуси, голови в пісок - тільки с*аки стирчать?..»