Фото ua.depositphotos.com

Нещодавно стало відомо про забруднення повітря та ґрунту на території заводу з виробництва хімікатів у Києві, ліквідованого ще у 1996 році.

Втім, численні екологічні активісти багато років мовчали про цю небезпечну для міста проблему, йдеться в сюжеті "5 каналу"

Натомість, рівень концентрації небезпечних речовин на прилеглій до заводу території у радіусі 300 м перевищує допустимі норми – місцями до 145 разів у повітрі та у 35 разів у ґрунті. Аби нейтралізувати забруднення, міська влада забезпечила вивезення понад 300 тонн шкідливих матеріалів, а в листопаді 2021 року за ініціативи міста розпочалась утилізація небезпечних відходів.

Втім, зазначає адвокат Ігор Сєрков, жодного систематичного нагляду за токсичним об'єктом активісти ніколи не проводили. Натомість активно діяли групи активістів, які, прикриваючись екологічними проблемами, безпідставно чинили тиск на підприємства, які працюють з дотриманням законодавства.

"Останнім часом в Україні у великих кількостях спостерігається таке явище як використання так званих еко-фахівців, еко-експертів, щоб заважати деяким підприємствам нормально працювати, нормально здійснювати свою діяльність", – зауважив Сєрков.