mpe.kmu.gov.ua

Під час зустрічі, яка відбулася 7 березня, сторони обговорили загальні правила на українському ринку для іноземних незалежних виробників електроенергії та перспектив відновлювальних джерел енергії після 2030 року, повідомляє прес-служба міністерства.

Читайте такожРада знизила вдвічі "зелений" тариф для великих сонячних електростанцій

Наталія Бойко у виступі висловила вдячність норвезькій стороні за постійну підтримку у реформуванні енергетичного сектору України. Також наголосила на зацікавленості розглянути та обговорити пропозицію норвезької сторони щодо будівництва в Україні 2-х сонячних електростанцій з потужністю 60 Мвт. Крім того, звернула увагу на можливість будівництва таких енергетичних об’єктів у різних регіонах України.

Відео дня

Під час розмови Наталія Бойко розповіла норвезькій стороні про основні правила на ринку електроенергетики України та перспективи після 2030 року. Вона також звернула увагу на необхідність виконання Україною зобов’язань щодо збільшення частки електроенергії з відновлювальних джерел до 11% в балансі електричної енергії до 2020 року. Також Бойко наголосила на захищеності інвесторів, оскільки існує законодавча основа для функціонування генерацій, що використовують відновлювальні джерела енергії.

У ході розмови представник Департаменту електроенергетичного комплексу Вікторія Гнатовська наголосила, що в рамках реформування ринку електричної енергії важливий розвиток відновлювальних джерел енергії. Також поінформувала, що на сьогодні проект Закону України «Про ринок електричної енергії України», який повністю імплементує Третій енергетичний пакет ЄС, готується до розгляду у другому у читанні Верховною Радою України.

Норвезька сторона своєю чергою поінформувала щодо проектів сонячних станцій в Норвегії та їх основні переваги для України.

Сторони підкреслили зацікавленість у продовженні відповідної роботи та готовність більш детально обговорити можливості впровадження пропонованих норвезькими колегами проектів.