Уряд Португалії створило сприятливі економічні умови для розвитку відновлюваної енергії / Фото D2M Energytransit

Перша гібридна електростанція відкрилася в Португалії. Вдень енергію виробляють плавучі фотоелементи, а вночі і в години пік підключаються гідротурбіни, повідомляє Хайтек.

Дамба Альту Рабаган оснащена 840 плавучими сонячними панелями, які збільшують загальну продуктивність станції 68 МВт*год на 220 кВт пікової потужності. У перший рік станція повинна виробити 332 мВт*год енергії, достатньо для того, щоб забезпечити електрикою 100 будинків.

Читайте такожПотужність вітряних станцій у Європі вперше перевершила показники вугільної

Відео дня

Це відносно скромна конструкція, але з великим потенціалом. Велика енергокомпанія, що стоїть за цим проектом, Energias de Portugal, володіє також станціями в Бразилії, 70% електроенергії якої припадає на ГЕС. Якщо суміш з енергії води і сонця в Алту Рабаган виявиться успішною, це стане взірцем для Бразилії, потреби якої в електриці повинні, за прогнозами, потроїтися до 2050 року.

Панелі виготовлені з придатного для переробки екологічно чистого матеріалу компанією Ciel & Terre International (C&T). Вони оберігають водосховище від випаровування вологи і поширення водоростей, а також зменшують хвилювання і захищають береги від ерозії.

За розрахунками C&T, якщо всього 10% з 50 найбільш великих ГЕС світу будуть обладнані сонячними панелями, вони зможуть виробляти додаткові 400 ГВт.

Уряд Португалії створило сприятливі економічні умови для розвитку відновлюваної енергії. Крім того, сприятливий і клімат країни — в середньому число світлових годин на рік дорівнює 2500, а велика кількість ГЕС відкриває шлях до повсюдного впровадження плавучих сонячних панелей, пише Futurism.

Та ж компанія C&T збирається побудувати найбільшу в світі плавучу електростанцію в Китаї. Потужність 194 000 панелей, розміщених на поверхні затопленого вугільного кар'єру, складе 70 МВт.