Для будівництва нового саркофагу "Метінвест" поставив 13,3 тисячі тонн унікальної сталі

Українська гірничо-металургійна група "Метінвест" у найкоротші терміни поставила до Італії 13,3 тисячі тонн унікальної сталі для реалізації проекту з будівництва стометрової арки безпеки над 4-м енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Про це йдеться в матеріалі УНІАН з посиланням на слова керуючого директора Metinvest Europe Роберто Ре.

«У проекті висувалися особливі технічні вимоги до якості та хімічного складу сталі. Також сталь повинна була відповідати й європейським, і українським стандартам.  Крім того, кожен лист проходив обов'язкову сертифікацію незалежними експертами», - сказав Ре.

Відео дня

Він розповів, що щойно італійська компанія Cimolai, яка проектувала і виготовляла сталеві конструкції, оголосила вимоги до матеріалів, стало зрозуміло, що для проекту буде потрібно спеціальна сталь високої якості.

"Ми одразу ж звернулися до наших колег на "Азовсталі" з проханням вивчити можливість забезпечити необхідні характеристики сталі. І щойно нам це підтвердили, ми одразу ж зв'язалися з Cimolai й надали повну гарантію як якості сталі, так і якості готової продукції», - сказав Ре.

Читайте такожЯк українська сталь приборкала атомСталеві заготовки для реалізації проекту були зроблені на Маріупольському металургійному комбінаті «Азовсталь», а потім морем доставлені в Італію, де на заводі «Метінвесту» Trametal з них виготовили прокат. Після цього сталевий прокат проходив спеціальну термічну обробку, щоб забезпечити виконання всіх необхідних тестів.

За його словами, проект досі один з найбільших, з яким працювала компанія. Для будівництва нового саркофагу "Метінвест" поставив 13,3 тисячі тонн унікальної сталі.

Довідка УНІАН. 26 квітня 1986 року о 01:24 сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Ця техногенна катастрофа - найбільша за всю історію світової ядерної енергетики за кількістю загиблих і постраждалих, за викидом радіоактивних речовин й економічними збитками.

Для ізоляції зруйнованого енергоблоку в листопаді 1986 року був побудований об'єкт «укриття» (більш відомий як саркофаг).

Після цього ЧАЕС продовжувала свою експлуатацію до грудня 2000 року, коли був зупинений останній працюючий енергоблок №3.

Всього за весь час своєї роботи ЧАЕС згенерувала 308,8 млрд кВт-год електроенергії.

Для подальшого запобігання викиду РАВ в атмосферу було прийнято рішення про будівництво НБК.

29 листопада 2016 року Novarka завершила процес насування НБК та його монтажу над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Вартість будівництва арки склала понад 1,5 млрд євро, а термін експлуатації - 100 років.

За даними Держагентства з управління Зоною відчуження, арка знизила рівень гамма-випромінювання навколо станції в порівнянні з періодом до її встановлення в проектне положення в 10 разів.