Ілюстрація / REUTERS

Між 2,6 і 5,3 млн років тому на Землі тривав порівняно теплий період пліоцену, протягом якого почалися спеціалізація ссавців і поява їхніх сучасних форм, включаючи перших представників людського роду.

Читайте такожУ Східній Антарктиді через зміни клімату почали засихати рослини (відео)

Середня температура тоді була на 2-4 °С вище сучасної, а рівень океану - на 20-25 м вищий. Але, можливо, незабаром ми побачимо і те і інше, адже вміст вуглекислого газу в атмосфері сьогодні вже досяг того рівня, що і в епоху пліоцену.

Відео дня

Цьому питанню була присвячена конференція британського Королівського метеорологічного товариства (RMS), передає naked-science.ru. «Якщо ви включите піч і встановите її на 200 градусів, температура підніметься не відразу, на це потріьен час, - сказав геофізик Мартін Зігерт. - Те ж відбувається з кліматом». Вчений зазначив, що з початку епохи Промислової революції середня температура піднялася на 1 °С, а вміст вуглекислого газу в атмосфері - від 280 до 412 частин на мільйон (ppm), що може говорити про продовження потепління в найближчі сторіччя - аж до значень пліоцену, ще на кілька градусів.

Танення льодовиків і підвищення рівня Світового океану займуть ще більше часу, але, на думку вченого, досить скоро ми все-таки прийдемо до клімату, що нагадує часи пліоцену. У той час, за даними вчених, в Антарктиді - не далі як у 500 км від Південного полюса - росли букові та хвойні ліси. Дослідження показали, що влітку температури тут в ту епоху досягали 5 °С, на 20-25 градусів вище сучасного рівня. Однак саме в цьому напрямку рухається Антарктида сьогодні - разом з іншим світом.

«Це приголомшлива знахідка: вони знайшли останки листя "південних" буків. Я кличу їх останніми лісами Антарктиди, - сказала про це глава Британської антарктичної експедиції (BAS) Джейн Френсіс, - і вони росли при вмісті вуглекислого газу в 400 ppm, так що цілком можливо, що скоро вони повернуться. Льодовики тануть постійно, і це дозволить рослинам знову колонізувати континент».

Близько 100 млн років тому атмосфера нагромадила ще більше вуглекислого газу - аж до 1000 ppm, - і в той час на Землі було ще спекотніше. Антарктида вже перебувала в околицях Південного полюса, але залишалася майже цілком покрита густими лісами. Сподіваємося, до таких екстремальних змін найближчим часом справа не дійде. Однак Мартін Зігерт додає: «Якщо ми продовжимо викидати вуглекислий газ тими ж темпами, то до кінця століття у нас буде і 1000 ppm».