REUTERS / NASA

За повідомленням Національного центру даних США по дослідженню снігу і льоду (NSIDC), площа морського льоду в Арктиці досягла свого річного мінімуму. Це значення стало четвертим найнижчим за всю історію спостережень, пише Greenpeace.

Арктика - глобальний індикатор зміни клімату. Саме тут його наслідки найбільш очевидні. Арктика нагрівається удвічі швидше, ніж інша частина планети, і з 1980 року ми втратили приблизно 40% її льодового покриву.

«2015 рік - один з найспекотніших за всю історію спостережень, Арктика зникає на наших очах. Це очевидне попередження людству, але таким компаніям, як Shell, це дозволяє просуватися далі на північ в пошуках нафти. Shell зараз бурить в Чукотському морі на Алясці, при цьому саме спалювання нафти є причиною зміни клімату і танення льодів», - коментує координатор арктичного проекту Greenpeace Інтернешнл Бен Ейліф.

Відео дня

Читайте такожАдміністрація Обами дозволила Shell буріння в Арктиці

Абсолютний рекорд мінімуму арктичного льоду був зафіксований у 2012 році (на площа льоду впливають погодні умови на Північному Полюсі в конкретний рік). Однак довгостроковий тренд скорочення льодового покриву очевидний: дев'ять найнижчих значень «арктичного мінімуму» за всю історію супутникових спостережень зафіксовані останні дев'ять років.

Стрімке танення Арктики призводить до того, що білим ведмедям не вистачає морського льоду, щоб полювати. У пошуках їжі їм доводиться йти в ті регіони, де їх раніше не спостерігали. Періодично фотографам вдається зафіксувати вкрай виснажених полярних ведмедів.