uk.wikipedia.org

Про це сьогодні повідомив завідувач лабораторією Північної Атлантики Полярного НДІ морського рибного господарства та океанографії ім. Н.М. Кніповича Володимир Забавников, передає ТАСС.

За його словами, біломорські льоди у березні служать "пологовим будинком" для гренландського тюленя.

"Для сприятливого виведення потомства самкам ластоногих потрібні міцні льоди згуртованістю 7-9 балів з невеликими тріщинами, через які вони можуть пірнати на годівлю, - пояснив учений. - Нинішній природний катаклізм - майже повна відсутність льодів - призведе до високої загибелі приплоду".

Відео дня

Читайте такожЗа останні 65 років в Арктиці зникла п'ята частина ставків

У таких випадках самки тюленів змушені щениться на березі, де новонароджені стають легкою здобиччю хижаків, або на неміцному припайному льоду, а тюленята-більки не здатні плавати до місячного віку. Після потрапляння у воду їхня шкурка намокає і вони тонуть.

"В районі 25 березня у тюленів закінчується "пологовий" період і через місяць можна буде судити, наскільки постраждає чисельність біломорської популяції гренландського тюленя від природної аномалії", - уточнив Забавников.

За даними Північгідромету, на два місяці раніше від звичайних строків повністю очистилося від льодів Біле море через аномально теплу погоду (з перевищенням температури повітря на 10 градусів над нормою) та південні вітри, що винесли льодові поля у Баренцеве море. Останнього разу так рано Біле море звільнялося від льодів у 1967 році.

Читайте такожАмериканські вчені: в найближчому майбутньому лід в Арктиці "буде танути на очах"

Як пояснили в Полярному НДІ ім. Н.М. Кніповича, можлива чисельність біломорської популяції гренландського тюленя становить 1-1,2 млн особин. За три роки вона скоротилася на 200-400 тис, незважаючи на заборону промислу. На початку 2000-х років щорічний приплід був на високому рівні і становив близько 340 тис. особин. За інформацією з досліджень останніх років у середньому щорічно народжується близько 140 тис дитинчат цих ластоногих

Читайте такожНауковці показали, як змінювалися арктичні льоди протягом 27 років (відео)

Гренландський тюлень мешкає в арктичних водах. Існують три його популяції - Ньюфаундлендська (Канада), Ян-Маєнская (Норвегія) та біломорська (Росія і Норвегія). Довжина цих морських тварин становить від 170 до 180 см, а вага - від 120 до 140 кг. Вони можуть долати сотні кілометрів вплав.

Раніше УНІАН повідомляв, що площа крижаного покриву в Арктиці цієї зими виявилася найменшою за всю історію спостережень.