Для утримання червонокнижного птаха в неволі потрібно мати спецдозвіл / фото facebook.com/rusevivan

На приватній базі відпочинку в Одеській області незаконно утримують червонокнижного пелікана.

Як повідомили в Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу, 1 червня інспектори спільно з екологами Одеси виїхали в селище Сергіївка (Одеська обл.) для перевірки інформації про те, що на території приватного оздоровчого комплексу проживає червонокнижний пелікан.

У результаті, інформація підтвердилася: на курорті проживає самка пелікана, їй близько 5 років, у неї немає частини крила, тому літати вона не може. Разом з тим, як наголошується, загалом птах у гарному стані і навіть має шлюбний наряд.

Відео дня

«Пелікан в тому віці і стані, коли може мати пташенят, однак ізольований - як від дикої природи, так і від інших пеліканів», - пояснили в інспекції.

Читайте такожЗвичайна прогулянка з собакою на Тилігульському лимані перетворилася на порятунок рідкісного пелікана (відео)

Відзначається, що це рідкісний вид птахів, надбання України. Вони гніздяться винятково в Чорноморському біосферному заповіднику, біля Голої Пристані (Херсонська обл.), І в національному природному парку «Тузловські лимани». Зазвичай пелікани живуть біля озер і річок, оскільки потребують місцевості зі значною рослинністю, а на території комплексу таких умов немає. Через травму птах потребує постійного спеціалізованого догляду - в національному парку або в зоопарку. Крім того, взимку пелікана закривають у вольєрі, що так само неприпустимо.

Птаху близько 5 років / фото facebook.com/rusevivan

«Для утримання червонокнижного птаха в неволі потрібно мати дозвіл від Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України. Господаря оздоровчого комплексу на місці не було, тому невідомо, чи є у нього такий документ», - заявили в інспекції.

Як повідомив у Facebook Іван Русєв співробітник НПП «Тузловські лимани» Іван Русєв, який побував у Сергіївці разом з чиновниками, рожевий пелікан є на березі Будацького лиману - в лікувально-оздоровчому комплексі «Лиман».

«Коли ми приїхали туди, то відразу виявили рожевого пелікана, який гуляв по цементній плитки біля басейну для відпочивальників», - розповів Русєв. Як з'ясувалося, у пелікана ампутована частина лівого крила.

У цей час, за словами Русева, до екологів підбігли охоронці та менеджери комплексу, і зажадали залишити приватну територію.

Рожеві пелікани віднесені до Червоної книги України / фото facebook.com/rusevivan

«Охоронці покликали пелікана за кличкою «Піля», і він пішов за ними... Довелося зв'язуватися з господарем і господинею бази по телефону. Вони повідомили, що документів у них жодних немає на пелікана, і він до них потрапив від мисливців, які його підстрелили років п'ять тому, а господарі зробили йому операцію з видалення частини крила, оскільки крило було прострілене і не було перспектив відновлення», - написав Русєв.

За його даними, найближчим часом власник бази «Лиман» повинен прибути в екоінспекцію в Одесу, написати заяву і скласти відповідні документи для передачі пелікана в НПП «Тузловські лимани».

Як вважає Русєв, у ситуації, що склалася, один з оптимальних варіантів утримання птаха - у весняно-літній період у відкритому великому вольєрі на воді на Кордоні «Тузловська Амазонія», де живе багато диких пеліканів навколо, а взимку - в реабілітаційному центрі, який створять при НПП «Тузловські лимани».

Вас також можуть зацікавити такі новини