Ілюстрація REUTERS

У Дніпровських водосховищах морська риба-голка і дрібна медуза стали звичними мешканцями.

Про це повідомили в прес-службі Асоціації рибалок України і назвали причини, з яких в річці з'явилися морські мешканці.

За словами голови Асоціації Олександра Чистякова, Дніпро перегородили греблями - вбили, позбавивши природної течії. У каскаді Дніпровських водосховищ за всі ці роки утворилася своя екосистема, відмінна від річкової.

Відео дня

"У всіх бідах найдавнішої річки Європи винна людина. По берегах стоять мегаполіси, металургійні, хімічні гіганти зі своїми сливами. Земельний та водний кодекс чітко регламентують відстань природоохоронної прибережної території, на якій категорично заборонена господарська діяльність, крім рекреації, незважаючи на це, поля впритул підійшли до водойм - і після рясних дощів вся хімія з них потрапляє у водойми", - нарікають експерти.

Читайте такожЗабудова заплави річки Ірпінь може спричинити екологічну катастрофу, під загрозою - й Київ

Крім того, каже Чистяков, фактично всі автомийки скидають відходи виробництва в зливову каналізацію, якою, обминаючи очисні споруди, ця брудна вода, насичена автохімією, безперешкодно потрапляє прямо в Дніпро.

"Це далеко не повна картина ставлення до головної річки України, з якої п'є воду 2/3 її населення. Як стверджують учені, вода у водосховищах нагадує коктейль із всієї таблиці Менделєєва. Завдяки всьому цьому солоність води підвищилася, що й дало можливість оселитися в каскаді Дніпровських водосховищ мешканцям морських лиманів", - кажуть в Асоціації рибалок України.

"Якщо три роки тому рибу-голку і медуз можна було зустріти в дельті Дніпра і на Каховському водосховищі, то сьогодні вони зустрічаються прямо в столичних затоках", - додали вони.

Як повідомляв УНІАН, в Асоціації рибалок України заявили про те, що в столичній акваторії з'явилося 56 мілин, які незабаром можуть стати островами.