На київському водосховищі рятували рибу / Асоціація рибалок

На Київському водосховищі для попередження масового замору риби провели масштабну акцію "Ковток повітря". Про це повідомили в Українській асоціації рибалок.

Читайте такожДержрибагентство відповіло на заяву екологів про те, що "Азовське море згубила безвідповідальність"

Щоб уберегти рибу від загибелі, Державне агентство рибного господарства України і громадськість ініціювали створення при обласних державних адміністраціях штабів, куди повинні стікатися відомості з усіх водойм країни про виміри: товщини льоду, температури води, кількості розчиненого у воді кисню, рівня води у водосховищах. 

Відео дня

Наразі в зимувальних ямах кількість кисню у воді знаходиться в межах норми. Але через товщину льоду на мілководних ділянках його рівень впав істотно. Тому було вирішено провести всеукраїнську акцію, аби не допустити виникнення явищ замору.

Меліоративні заходи вже розпочато в Запоріжжі (Каховське водосховище), дельті Дніпра - у Херсоні, Кременчуцькому водосховищі в районі Сулинського заказника. Найближчим часом вони почнуться на Канівському водосховищі, Кременчуцькому - в Черкасах, Світловодську, Кременчуку, а також у Дніпропетровську.

На київському водосховищі рятували рибу / Асоціація рибалокАсоціація рибалок

"Можна до безкінечності "сидячи на дивані" говорити, що наступив складний період під засніженим льодом для риби, обурюватися бездіяльністю державних структур ... А можна засукавши рукава, взяти пешню або льодоруб і вийти на лід, просвердлити кожному з нас кілька десятків лунок", - сказав під час однієї з таких акцій глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Акція відбулась на двох ділянках Київського водосховища: на правому березі в районі села Сухолуччя, і на лівому березі біля рибстану села Лебедівка.

На Київському водосховищі в районі села Лебедівка на лід вийшло більше двох сотень людей. Заревіли бензопили і бензобури - закипіла робота. На мотосанях підвозили снопи осоки. Більш ніж тисяча лунок, десятки ополонок зі вставленими в них пучками осоки покрили гладь водосховища. Осоку вставляють в лунки для того щоб вони не замерзали, крім того, через її пористу структуру буде забезпечений доступ кисню в воду.

У лунки вставляли осоку / Асоціація рибалок

У заході взяли участь представники ДСНС України в Київській області, іхтіологи рибоохорони, співробітники Держводагентства, Держекоінспекції та Інституту гідробіології НАН України, які робили заміряли кількість кисню, у воді, також вимірювали її температуру. Під час акції зробили понад тисячу лунок і вирізали десятки ополонок.