Фото: В'ячеслав Мороз/ WWF Росії

Росія зіткнулася з масштабною екологічною катастрофою: в Краснодарському краю і Адигеї загинули реліктові самшитові ліси.

Вид, який пережив льодовиковий період, майже повністю знищений метеликом огнівкою — шкідником, занесеним в рослинах, які були закуплені в 2012 році в Італії для сочинської Олімпіади, пише "Комерсант".

Читайте такожВодяний горіх може знищити рибні запаси в Дніпрі

Відео дня

Екологи стверджують: вогнівку можна було зупинити кілька років тому, але «відомства перекладали відповідальність».

Зараз мова йде лише про спробу порятунку виду - Мінприроди збирається створити розплідник для вирощування самшиту, щоб коли-небудь спробувати знову висадити його в природі.

Самшит колхидський (Buxus colchica) - реліктова рослина, яка 1,8 млн років тому зуміло пережити останній льодовиковий період. У дикій природі лісу-самшитники збереглися лише на Кавказі - в Росії, Абхазії, Грузії, також рослина зустрічається на гірських ділянках чорноморського узбережжя Туреччини. Самшитники тисячоліттями виконували важливу функцію: теплі вологі ліси брали участь у регулюванні водного балансу, а коренева система скріплювала грунт кам'янистих ущелин, запобігаючи зсуви. В кінці XIX століття самшитники вирубувалися заради цінної деревини, пізніше вид внесли в Червону книгу і він почав відновлюватися.

При підготовці до сочинської Олімпіади 2014 року значна частина інфраструктури була зведена на особливо охоронюваних територіях, нагадує директор "WWF Росії" Ігор Честін.

Зокрема, тільки при будівництві дороги на Червону Поляну було вирубано понад 23 га самшиту колхідського. Збиток природі пообіцяли компенсувати: у 2012 році в ході акції «Зелений марафон» на території олімпійського села висадили саджанці іншого виду - кулястого самшиту вічнозеленого.

Організатори з гордістю підкреслювали, що їх спеціально привезли з італійського розплідника. «Висаджуючи тисячі дерев, ми разом створюємо зелене спадщина Олімпіади вже сьогодні, - говорив в інтерв'ю президент оргкомітету "Сочі 2014" Дмитро Чернишенко.- І в черговий раз підтверджуємо наше прагнення провести в 2014 році Гри в гармонії з природою».

Всього лише через п'ять років самшитники Кавказу виявилися на грані повного зникнення.