Станом на грудень 2018 року популяція лося європейського становила трохи більш як 3 тис. особин / фото УНІАН

Зоозахисники заявляють, що лосі можуть повністю зникнути з території України до 2050 року, якщо їх не внести до Червоної книги.

На прес-конференції в агентстві УНІАН, присвяченій боротьбі за збереження лося у Червоній книзі, президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська заявила, що зоозахисники обурені не лише злочинними діями мисливців та рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва, а й політикою Кабінету міністрів і Верховної Ради.

«Така політика спрямована не на збереження природи України, а на задоволення потреб бізнесу. Тим паче, нам і досі не зрозуміло, чому суд став на сторону мисливців? Це викликає не лише подив, а й певні підозри», - зазначила Серпінська.

Відео дня

Як нагадав заступник міністра екології України Василь Полуйко, 14 грудня Міністерство екології та природних ресурсів подало до Шостого апеляційного адміністративного суду скаргу на рішення Окружного адміністративного суду Києва, яким було скасовано наказ міністерства про занесення лося європейського до Червоної книги України.

«Ми вважаємо, що під час розгляду адмінпозову неправильно застосовано норми права: суд оцінював не саму процедуру ухвалення наказу міністерства, яка відбулася без порушень, із дотриманням норм законодавства, а висновок Національної комісії з питань Червоної книги України НАН, яка рекомендувала державі взяти лося під захист. Ми подали скаргу, і я впевнений, що правда буде на нашому боці, і ми виграємо справу», - наголосив Полуйко.

За його словами, Мінекології домовилось із Франкфуртським зоологічним товариством, яке за свої кошти дослідить популяцію лося в Україні. «Минулого року на території двох лісгоспів у Житомирській області за допомогою гелікоптера відпрацьовувалась сама методика проведення дослідження. Сподіваємось, що вже у 2019 році вони завершать це дослідження, і ми знатимемо точну кількість лосів в Україні», - підкреслив заступник міністра екології.

Засновник гуманістичного руху UAnimals Олександр Тодорчук заявив, що, окрім загрози зникнення популяції лося в Україні, проблема полювання має більш глобальні наслідки.

«Першою проблемою є глобальна агресія в сучасному суспільстві, яку породжують мисливці… Друга проблема - це те що, на сьогодні дії мисливців є загрозливими не лише для лосів, але й для багатьох інших тварин на території України», - зазначив він.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко наголосив, що на даний час лось у своєму ареалі на території України поширений лише невеликими скупченнями, а така фрагментація сигналізує про початок процесу зникнення популяції.

За його словами, згідно із дослідженнями вчених Інституту зоології імені І.І.Шмальгаузена НАН України, якщо терміново не зайнятись охороною лосів, то до 2050 року ці тварини повністю зникнуть з території України.

Читайте такожВ Україні спалахнув скандал через зняття заборони полювання на лосів: що ми про них знаємо (відео)

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2017 року міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак підписав наказ про внесення європейського лося до Червоної книги, яким, зокрема, заборонив полювання на цю тварину на території України.

27 листопада 2018 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконними накази Мінприроди «Про заборону полювання на лося» та «Про внесення змін до переліку видів тварин, які заносяться до Червоної книги України (тваринний світ)».

14 грудня у Мінприроди повідомили, що подали до Шостого апеляційного адмінсуду апеляційну скаргу на рішення Окружного адмінсуду Києва, яким було скасовано наказ міністерства про занесення лося європейського до Червоної книги України.

За даними Семерака, станом на грудень 2018 року популяція лося європейського становила трохи більш як 3 тис. особин.