Великі синиці стали вбивати інших птахів / фото УНІАН

Вчені з Нідерландів, спостерігаючи за великими синицями та строкатими мухоловками, які раніше не перетиналися за часом гніздування, стали знаходити вбитих мухоловок. Про це пише National Geographic.

Річ у тому, що синиці відкладають яйця з першими ознаками весни, а потім їх спорожнілі гнізда займають мухоловки, які повернулися після зимівлі в Африці трохи пізніше. Але з 2007 року вперше виявили в гнізді синиці мертву мухоловку, вбиту в жорстокій сутичці. Мозок птиці був виклюваний. З того часу у двох голландських національних парках стежили за обома породами птахів протягом 10 років.

Первісна гіпотеза вчених, що це синиці стали вбивати мухоловок через місць для гніздування, підтвердилася: вбивцями мухоловок дійсно є синиці, а причина пов'язана з кліматичними змінами.

Відео дня

Читайте такожВчені з'ясували, коли кенгуру навчилися стрибати

У зв'язку з більш теплими зимами численні синиці зараз трохи запізнюються з кладкою яєць. А мухоловки навпаки, стали прилітати трохи раніше, перебудувавши свої біологічні годинники з урахуванням зростання температури. Через це їх сезон розмноження став перетинатися з синицями. Раніше мухоловки займали вже спорожнілі гнізда синиць.

В результаті не знайшовши таких, мухоловки намагаються проникнути в шпаківні, зайняті синицями, а ті, в свою чергу, дають жорстку відсіч.

Вчені вважають, що в даний момент більш агресивна поведінка синиць поки не надає великого впливу на чисельність популяції мухоловок. Але чим сильніше буде змінюватися клімат, тим раніше мухоловки почнуть повертатися з зимівлі. У більш теплих зимах буде виживати більше синиць. А значить, більш сильні синиці почнуть виживати мухоловок. Велика ймовірність, що скоро природа не зможе прогодувати ці види птахів одночасно і тоді мухоловки можуть зникнути.