Ілюстрація REUTERS

У Запорізькій області співробітники Служби безпеки України блокували масштабний нелегальний вилов риби в акваторії Азовського моря.

Про це УНІАН повідомив радник начальника УСБУ в Запорізькій області Сергій Левченко.

Правоохоронці встановили, що державний інспектор з охорони навколишнього середовища Азовської морської екологічної інспекції організував схему з незаконного вилову риби під час нерестової заборони.

Відео дня

Читайте такожНа Житомирщині екологи зафіксували масову загибель риби у річці Гуйва

Зокрема, чиновник надавав місцевим приватним підприємцям «дозвільні документи» на нібито вилов зразків риби для проведення відповідних досліджень в нерестовий період. Таким чином зловмисники здійснювали нелегальний вилов в особливо великих розмірах.

За даними правоохоронців, документи були підробленими. Така діяльність приносила в середньому 500 тисяч гривень «прибутку» на місяць.

Крім того, за інформацією СБУ, у злочинній схемі інспектор також задіяв представників місцевих правоохоронних і контролюючих органів, які заздалегідь надавали йому інформацію про проведення заходів щодо виявлення фактів незаконного вилову.

Учора, 12 лютого, співробітники СБУ провели одночасно 26 санкціонованих обшуків у приміщеннях зловмисників і на складах, під час яких вилучили чотири човни, більш як п'ять кілометрів рибальських сіток та інші знаряддя браконьєрської діяльності.

У рамках раніше відкритого кримінального провадження чотирьом членам угруповання оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст.28 (вчинення злочину групою осіб) та ч.1 ст.249 (незаконне зайняття рибним, звіриним чи іншим добувним промислом, якщо воно завдало суттєвої шкоди) Кримінального кодексу України, а організатору - додатково за ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовими повноваженнями) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчо-оперативні дії із встановлення всіх обставин справи та притягнення до відповідальності інших причетних осіб.