Ілюстрація / REUTERS

У верхів'ях річки Міссісіпі живе незвичайна сім'я орлів: вона складається з пташенят, двох батьків і мами. Обидва орли - Валор I і Валор II - виконують функції батька і піклуються про потомство.

Читайте такожОрнітологи знімають фільм про червонокнижних сонячних орлів

Це досить рідкісний приклад нетрадиционной сім'ї у птахів. Подібні випадки були зареєстровані лише кілька разів за весь час спостережень за життям птахів у США: на Алясці в 1977 році, в Міннесоті в 1983 році і в Каліфорнії в 1992 році, повідомляє Бі-бі-сі. Однак ця сім'я орлів сильно відрізняється від тих, що були помічені вченими раніше. В попередніх випадках третій дорослий член родини не був батьком для пташенят, а виконував функції няні. В сім'ї Валора I, Валора II і їх дружини Старр всі три дорослі особини доводяться батьками пташенят.

Випадок настільки нехарактерний для орлів, що вчені встановили камеру спостереження, яка знімає життя незвичайного пташиного сімейства. За життям орлиної сім'ї можна спостерігати в режимі реального часу.

Як розповіли співробітники Національного заповідника дикої природи і риб у верхів'ях річки Міссісіпі, в такому складі орлине сімейство живе в заповіднику вже кілька років.

Незвичайна сім'я орлів склалася в 2013 році - ще з іншою самкою. Спочатку у орла Валора I і орлиці Хоуп була цілком традиційна сім'я, і у них з'явилися пташенята. Однак Валор I виявився недбалим батьком і через кілька днів після появи потомства покинув гніздо.

"Він вів себе безвідповідально, коли справа стосувалася висиджування пташенят і їх годування, хоча, власне, ніяких інших обов'язків у нього більше не було. Зазвичай птахи (батько і мати) підміняють один одного, коли висиджують потомство, однак Хоуп була змушена висиджувати пташенят одна. Валор I ніколи не приносив їжу для неї і пташенят, тому Хоуп була змушена залишати гніздо і відправлятися на пошуки їжі", - розповідає співробітниця заповідника Пем Штейнгауз.

За час відсутності Валора I опіку над Хоуп і пташенятами взяв інший орел, якого співробітники заповідника назвали Валором II. Однак Валор I після кількох днів відсутності повернувся до свого гнізда і виявив, що його місце зайняте. Тим не менш він відмовився йти з сім'ї. Валор II також відлітати не збирався. З тих пір три птахи стали жити разом.

Однак у березні 2017 року сталися дивні події - і орли-батьки позбулися своєї дружини.

Як розповідають співробітники заповідника, 24 березня 2017 року два невідомих орла атакували гніздо. Птахи боролися більше години, після чого Хоуп безслідно зникла. Ніхто досі не знає, де вона.

На наступний день два орла (приблизно ті ж) знову атакували гніздо, де залишилися Валор I і Валор II з пташенятами. В результаті господарям гнізда вдалося відбити напад.

"Напади тривали весь квітень і повторювалися ще кілька днів у травні", - розповідають в заповіднику.

Валор I і Валор II змогли виростити пташенят самостійно. Восени два орла знайшли для себе нову дружину - орлицю Старр. З тих пір три птахи живуть, заводять потомство і виховують його разом.