Роздільний збір відходів стимулює відповідальність населення / Фото УНІАН

Про це сказав на конференції засновник і керівник американської компанії TerraCycle, яка займається переробкою відходів в 24 країнах світу, Том Сакі.

«Влада має прискорити процес просування даної концепції... Кожна країна, яка перейшла на роздільний збір відходів, тільки виграла від цього», - сказав він.

Говорячи про свій досвід у даній сфері, Сакі зазначив, що багато країн на початковому етапі впровадження концепції розширеної відповідальності виробника противилися цьому, так як це збільшує витрати компаній. Але, в кінцевому підсумку, впровадження принципів розширеної відповідальності збільшувалася, скорочуючи обсяги вивезення відходів на звалища, так як сортовані відходи йшли на переробку. Також Том Сакі підкреслив, що перше, що необхідно впровадити, це роздільний збір відходів. Адже збираючи все в одну корзину, ми втрачаємо близько 30% ресурсоцінних відходів.

Відео дня

Читайте такожУ центрі Львова почали встановлювати сміттєві контейнери нового типу

Присутній на конференції старший радник із Голландії з міжнародного співробітництва у сфері управління водними ресурсами і навколишнім середовищем Герман Хьюсман зазначив, що в Європейському Союзі діє рамкова директива по відходам 2008 року, згідно якої країни поступово збільшують питому вагу відходів, що йдуть на переробку.

«Всі країни в ЄС хочуть знизити кількість відходів. Наприклад, у Голландії близько 82% використаних матеріалів переробляється. У країні діють організації розширеної відповідальності виробників, які створені і фінансуються самими виробниками. А збором займаються муніципалітети, які отримують від 29 до 84 євро за тонну залежно від видів роздільно зібраних відходів упаковки від організації розширеної відповідальності», - сказав він.

Хьюсман зазначив, що роздільний збір відходів стимулює відповідальність, а місто отримує свою вигоду у вигляді зниження обсягів відходів, тому Україні слід перейняти досвід європейських країн.

Одна з ініціаторів законопроекту про відходи упаковки народний депутат Олена Бабак зазначила, що Кабінет міністрів повинен якнайшвидше затвердити стратегію поводження з відходами, в якій і будуть встановлені принципи розширеної відповідальності виробника.

«При цьому я вважаю, що ми вже можемо в парламенті розглядати законопроект про упаковку та відходи упаковки, положеннями якого встановлюється не тільки принцип розширеної відповідальності виробників у сфері упаковки, але і економічні стимули для споживача при роздільному зборі», - сказала депутат.

Бабак зазначила, що даний законопроект передбачає оплату населенням тільки вивезення несортованих відходів.

«Якщо споживачі будуть окремо сортувати відходи упаковки, то за їх вивезення вони платити не будуть. За це заплатять виробники», - підкреслила вона.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство екології та природних ресурсів планує всередині грудня цього року презентувати проект стратегії поводження з відходами, у розробці проекту якій беруть участь консультанти Європейського банку реконструкції та розвитку та німецького товариства міжнародного розвитку GIZ.

У міністерстві зазначили, що одним з базових принципів стратегії буде розширена відповідальність виробників упаковки.

Законопроект «Про упаковку та відходи упаковки», розроблений групою з 26 депутатів Верховної Ради, передбачає створення організацій розширеної відповідальності виробників товарної продукції в упаковці, які від їх імені будуть фінансувати організацію роздільного збирання та утилізацію відходів упаковки.

У законопроекті встановлюються підвищення норми з переробки упаковки на п'ятирічний період. Так, через п'ять років виробники матимуть переробляти не менше 50% відходів упаковки. Після цього норми будуть знову переглянуті. Якщо ж виробники не будуть виконувати норми щодо збору та утилізації упаковки, вони повинні будуть сплатити штраф до бюджету. На сьогодні, за словами Бабак, 97% побутових відходів потрапляють на звалища, і 30% з них складає упаковка.