Фото УНІАН

Запровадження дії європейського екологічного податку СВАМ дуже зашкодить українським підприємствам – адже вони наразі перебувають під постійними обстрілами, і не можуть навіть прогнозувати, коли стане можливою модернізація. Саме тому наразі дуже важливо відстояти право на форс-мажор, який передбачений у законі про СВАМ. Про це заявила голова галузевої ради Федерації металургів України Олена Колесникова.   

"Сама ідея цього податку – створити рівні умови для всіх країн, і ми розуміємо європейських виробників. Але ж у нас в Україні війна! І наші підприємства, особливо гірничо-металургійного комплексу, знаходяться фактично у прифронтовій зоні, і кожного дня під обстрілами. Тож наші підприємства зовсім не в рівних умовах з європейськими", - наголосила Колесникова. 

За її словами, для України впровадження СВАМ матиме важкі наслідки, тому необхідно використати можливість відтермінувати його – адже у законі така можливість передбачена для країн, що мають форс-мажорні обставини. Водночас, необхідно почати громадські обговорення щодо залучення європейців до подальшої модернізації наших підприємств. 

Відео дня

"Ми хочемо рівних умов. Тож якщо Євросоюз допомагав своїм компаніям у переході, виділяв їм безкоштовні квоти та гранти на модернізацію, то Україні нічого навіть і близько не пропонується. Ми говорили ще до війни про те, що нам по суті треба час і треба такі самі умови, як європейським компаніям. Просто зараз неможливо спрогнозувати навіть час, який буде потрібен – тому що ніхто не знає навіть, коли закінчиться війна", - наголосила експерт. 

Нагадаємо, раніше видання Politico заявило, що Європа однією рукою допомагає Україні з фінансуванням, а іншою – вводить податок на викиди вуглецю СВАМ, через який Україна буде щороку втрачати 1,4 млрд євро. Водночас, цих збитків можна уникнути, якщо розпочати переговори з ЄС, адже закон про СВАМ має норму, за якою країна може отримати пільги від сплати податку, якщо вона має форс-мажорні обставини. Зважаючи, що у нас – повномасштабна війна, є всі підстави просити у ЄС відстрочку у цьому питанні.