Ілюстрація / REUTERS

Група дослідників виявила, що державна програма проти бідності в Індонезії дозволила скоротити незаконну вирубку лісів на 30%.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у журналі Science Advances, пише Громадське.

Сама програма, що називається «Сімейні надії», не була направлена на захист навколишнього середовища, але дослідники виявили такий її позитивний вплив.

Відео дня

Читайте такожВ Україні обсяги незаконних рубок зросли в сім разів - Держлісагентство

Індонезія має треті у світі за розміром тропічні ліси, але водночас у країні один з найбільших показників збезлісення. Так, у період з 2000 по 2012 рік на Індонезію припали 20% від втрат тропічних лісів у всьому світі.

Крім цього, за даними Світового банку, близько 25 мільйонів жителів країни з 267 мільйонів населення перебувають за межею бідності. Зокрема через бідність індонезійці вирубують ліси, аби отримати додатковий дохід.

У 2007 році влада країни запустила програму для допомоги найбіднішим верствам. Вона передбачає грошові виплати домогосподарствам щоквартально на строк від 6 до 9 років в разі виконання низки вимог. В середньому ці кошти перекривають 15-20% від потреб отримувачів. Також у межах програми люди отримували їжу та медикаменти.

Виявилося, що додаткова допомога знизила потребу у найбідніших фермерів вирубувати ліси. У селищах, де жителі брати участь у програмі, вирубка в середньому зменшилась на 30%.

«Десятиліттями люди сперечаються, чи суперечать одне одному боротьба з бідністю та захист навколишнього середовища. Знайти відповідь важливо, адже велика кількість бідних людей живуть у тих же районах, де ми знаходимо вразливі екосистеми, такі як тропічні ліси», — каже один з авторів дослідження Пол Ферраро з Університету Джона Хопкінса.