Ціни на хліб житній та пшенично-житній зросли в середньому на 7-8% / фото УНІАН

Об'єднання підприємств хлібопекарської промисловості "Укрхлібпром" заявило про брак у 2019 році продовольчого жита для виробництва хліба, і, внаслідок цього, про подорожчання окремих видів хлібобулочної продукції з початку року на 7-8%, повідомила прес-служба Антимонопольного комітету України (АМКУ) з посиланням на слова голови "Укрхлібпрому" Олександр Васильченка.

Читайте такожВ Україні значно подорожчав хліб: на скільки та чому

"Дисбаланс попиту і пропозиції продовольчого жита на внутрішньому ринку призвів до коливання цін на окремі види хлібобулочної продукції. Ціна на житнє борошно з початку поточного року зросла більш ніж у два рази (з 5 450 грн до 11 000 грн за тонну)", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Васильченко зазначив, що в цілому за п'ять місяців поточного року ціни на хліб житній та пшенично-житній зросли в середньому на 7-8%.

При цьому, за його словами, сьогодні в Україні існує досить сучасних потужностей для виробництва продукції з твердих сортів пшениці, а саме макаронних виробів. Водночас, відсутність в Україні посівів такого сорту пшениці стримує розвиток конкуренції продукції власного виробництва з високою доданою вартістю.

Він також додав, що на сучасному етапі в Україні залишається неврегульованим порядок взаємодії виробників хліба і хлібобулочних виробів з торговими мережами щодо продукції з вичерпаним терміном придатності, зокрема, відсутність фінансової відповідальності торговельних мереж при поверненні хлібобулочної продукції, яка вважається непридатною до реалізації.

Голова об'єднання зауважив, що для українського ринку хлібобулочних виробів характерний високий рівень конкуренції.

"Частка пропозиції з боку найбільших суб'єктів господарювання на внутрішньому ринку не перевищує 40%, а виробничі потужності хлібопекарської галузі не використовуються на повну потужність", - відзначили в прес-службі.

За словами Васильченка, іншими ключовими проблемами ринків хліба та хлібобулочних виробів є акцент на експортоорієнтованість сировини українського аграрного сектору та недостатня кількість продовольчого жита для національних виробників хліба і хлібобулочних виробів у поточному році.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, виробництво хліба та хлібобулочних виробів в Україні у 2018 році становило 949 млн тонн, що на 9,6% менше показника за 2017 рік. При цьому обсяг виробництва борошна у 2018 році скоротився на 13,9% - до 1,6 млн тонн.