этот материал доступен на русском

Вартість їжі: на скільки подорожчали продукти харчування в Україні

15:55, 12 серпня 2019
Агро
458 0
Ілюстрація REUTERS

Читайте такожЧому в Україні подорожчали цибуля та картопля: експерти назвали причини

Про це повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook.

"За даними власного дослідження цін на продукти Асоціації постачальників торговельних мереж, з 1 січня по 1 липня 2019 року круп'яний кошик додав 12%", - написав Дорошенко.

Він зазначив, що до круп'яного кошика увійшли пшоно, яке за звітний період подорожчало на 35%, ячна крупа - на 8%, манна крупа - на 6%, гречка - на 3%. Водночас ціна на рис за півроку знизилася на 2%.

Експерт додав, що за підсумками першого півріччя поточного року овочевий кошик в Україні подорожчав на 52%, а хлібний - на 9%. Крім того, молочний кошик подорожчав на 2,6%, а м'ясний - на 1,6%.

"Але оскільки у грошовому вираженні овочі, крупи і хліб врівноважуються значно дорожчою молочкою та м'ясом, то споживча інфляція в Україні, яка, за даними НБУ, стимулюється останні роки переважно "сирими продуктами харчування", з початку року становила лише 3,6%", - зазначив експерт.

За словами Дорошенка, в серпні-вересні експерти очікують подальшого подорожчання гречки, швидшими темпами, ніж рівень інфляції, стриманого зростання цін на інші крупи та суттєвого зниження цін на пшоно.

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в липні 2019 року в річному вираженні - в порівнянні з липнем 2018 року становила 9,1%, прискорившись з 9% в річному вираженні місяцем раніше.

Порівняно з попереднім місяцем споживчі ціни в липні знизилися на 0,6% після зниження на 0,5% в червні до травня.

З початку року, до грудня 2018 року, споживчі ціни зросли на 3%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter