Світовий банк і Мінфін підписали угоду на 200 млн дол. / фото minfin.gov.ua

Міністр фінансів України Оксана Маркарова і директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови й України Сату Кахконен підписали угоду між Україною і Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо проекту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України», сума позики за яким становить 200 млн дол. США. Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

Читайте такожУкраїнські аграрії вже намолотили понад 39 мільйонів тонн зерна

Згідно з повідомленням, отримані кошти підуть на ряд заходів, зокрема - на створення державного аграрного реєстру, проведення інвентаризації земель державної власності, проведення супутникового картографування українських територій, розробку і впровадження інформаційної системи про безпеку харчових продуктів і вимог ринків експорту тощо.

Відео дня

«Україна, ... яка нині має потенціал стати глобальним постачальником продуктів для світу, потребує таких проектів, як цей, зокрема, для підготовки земельної реформи та прозорого відкриття ринку землі. Впевнена, його успішна реалізація стане добрим прикладом для наступних проектів з іншими МФО, що дасть нам змогу збільшувати кількість інструментів для участі приватного бізнесу в розвитку агросектору», - цитує прес-служба Маркарову.

Проект буде реалізовано рамках Стратегії сприяння залученню приватних інвестицій в сільське господарство на період до 2023 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 року №595. Його мета - підтримати зусилля уряду України, зокрема Мінагрополітики, Мінрегіону, Мін'юсту, Держгеокадастру, Держпродспоживслужби, спрямовані на створення сприятливого середовища для приватних інвестицій, зокрема й малих і середніх підприємств у секторі сільського господарства та агробізнесу.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський на зустрічі з президентом Групи Світового банку Девідом Малпассом підтвердив свої наміри провести земельну реформу і демонополізувати економіку. На думку Малпасса, зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель в Україні та створення ефективного ринку стимулюватимуть поліпшення, зокрема й збільшення інвестицій.

У грудні минулого року Верховна Рада продовжила діючий в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року.

За оцінкою Світового банку, скасування мораторію приноситиме економіці України 0,7-1,5 млрд дол. щорічно.