Зустріч Зеленського з Малпассом / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з президентом Групи Світового банку (СБ) Девідом Малпассом підтвердив свої наміри провести земельну реформу, демонополізувати економіку і держпідприємства, а також завершити процес поділу активів (анбандлінг) НАК «Нафтогаз України».

Читайте такожПрезидент Світового банку зустрівся з керівництвом НБУ: про що говорили

Про це Малпасс написав у своєму блозі для Financial Times за підсумками зустрічі із Зеленським 23 серпня в Києві.

Відео дня

"На нашій зустрічі президент Зеленський підтвердив кілька ключових заходів зростання, які я буду згадувати на зустрічі з G7: здійснити земельну реформу, розділити права власності на транзитні активи "Нафтогазу", демонополізувати економіку і державні підприємства, а також поважати незалежність центрального банку", - написав він.

За його словами, Україна має повною мірою використати можливості, що надаються її сільськогосподарським сектором. В країні найбільший запас сільськогосподарських земель в Європі, але врожайність з гектара - це лише невелика частина врожаю у Франції та Німеччині.

На думку Малпасса, зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель і створення ефективного ринку стимулюватимуть поліпшення, зокрема, збільшення інвестицій в механізацію і зрошення, перехід на продукти з більш високою доданою вартістю і кращий доступ до фінансування для невеликих господарств.

«Один олігарх контролює групу компаній, яка виробляє більш як 80 відсотків внутрішнього виробництва мінеральних добрив», - написав він.

Також Малпасс зазначив, що для того щоб Україна пішла шляхом зростання економіки і поліпшення якості життя, необхідно подолати існуючі перешкоди. Перешкодами він назвав монополії в ключових секторах, державні банки, які не бажають конкуренції, старіючу інфраструктуру і конфлікт у Східній Україні, який серйозно підриває торгівлю та інвестиції.

Як написав президент Групи СБ, для залучення інвестицій в Україну потрібно ліквідувати монополії на користь ринкової конкуренції та зміцнити верховенство права. При цьому він наголосив, що капітал має бути спрямований в найбільш продуктивні підприємства, а не впливовим привілейованим колам і олігархам.

Як повідомляв УНІАН, президент Групи Світового банку Малпасс прибув до Києва 22 серпня з дводенним візитом. Це його перший візит в Україну після призначення на посаду в квітні цього року. Малпасс під час свого візиту до Києва зустрівся з президентом Зеленським, головою Національного банку України Яковом Смолієм та його першим заступником Катериною Рожковою.

Світовий банк - міжнародна фінансова організація, створена з метою організації фінансової та технічної допомоги країнам, що розвиваються. До Світового банку Україна вступила в 1992 році (одночасно зі вступом до Міжнародного валютного фонду) і є членом всіх його структур.

З травня 2014 року Група Світового банку надала Україні 5,5 млрд дол. США, а також гарантію оплати газу в розмірі 500 млн дол. і фінансову гарантію на 750 млн дол., під яку наша країна залучила кошти на зовнішньому ринку.