Ілюстрація / REUTERS

Прибутковість виробництва молока в Україні в серпні 2019 року збільшилася на 38,9% у порівнянні з аналогічним місяцем минулого року.

Читайте такожУкраїна стала основним постачальником пшениці до ЄС

Про це повідомив економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

"Умовна прибутковість виробництва молока в комерційних господарствах України (УМІ) була в серпні 2019 року вже на 38,9% вище за торішню того ж місяця", - написав Ярмак.

При цьому експерт зазначив, що УМІ в серпні поточного року була на 24,5% вищою, ніж у середньому за останні сім років для цього місяця.

За словами Ярмака, зростання прибутковості виробництва молока стало можливим завдяки підвищенню цін на цю продукцію.

Експерт також зазначив, що, у порівнянні з липнем цього року, прибутковість виробництва молока зросла на 2,6%. Крім того, за вісім місяців цей показник збільшився на 18,9% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і вище середнього за цей період протягом останніх семи років на 11,6%.

"Тому, попри складний рік для галузі переробки молока й загалом можливого зниження експорту за підсумками календарного року, маємо досить непогані результати для виробників. Найкращі за рівнем прибутковості виробництва молока роки були лише до 2015 року, але з того часу професійні виробники молока значно підвищили свою продуктивність, тому в окремих господарствах ситуація досить позитивна", - підкреслив Ярмак.

Експерт додав, що у вересні в Україні також очікується зростання умовної прибутковості виробництва молока, оскільки пропозиція цієї продукції на ринку різко скорочується, а корми нового врожаю починають надходити більш масово.

Як повідомляв УНІАН, прибутковість виробництва молока в Україні у 2018 році скоротилася на 14,1%.

Виробництво молока в Україні у 2018 році скоротилося на 2% - до 10 мільйонів тонн.

Довідка УНІАН. Український молочний індекс (УМІ) - індекс умовної прибутковості виробництва молока комерційними господарствами в Україні. Розраховується як співвідношення ціни на сире молоко першого сорту до вартості концентрованого кормового раціону в господарствах. Динаміка УМІ показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно до інфляції та девальвації, оскільки ці чинники вже враховані через зміну цін кормів і молока.