Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що запропонована владою модель відкритого ринку землі передбачає, що її купувати або продавати зможуть тільки українські громадяни й українські компанії.

Читайте такожКабмін пропонує відкрити ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова держави повідомив в ході конференції з реформи управління земельними відносинами "Земля як фактор розвитку українського села" в Києві.

Відео дня

За його словами, питання ринку землі на сьогодні є дуже чутливим" і тому вимагає широкого і публічного обговорення для того, щоб розвіяти всі міфи й маніпуляції, які "посіяли у свідомості громадян" за останні майже 20 років і для того, щоб знайти оптимальні та збалансовані рішення моделі відкритого ринку землі.

"Перше й головне - земля належить українцям. У моделі, яку пропонуємо ми з урядом, купувати або продавати землю зможуть тільки українські громадяни та українські компанії", - зазначив президент.

"Страшилки про китайців, арабів чи інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами - це маячня", - підкреслив Зеленський.

"Земля - це власність громадян і у них, нарешті має з'явитися не гібридне, а повноцінне право власності на свою рідну землю. Це право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю землею, інакше - починається Радянський Союз, починається совок, коли ми, громадяни, нібито отримали свої квартири, але не могли їх продавати легально, і це неправильно. В результаті з'явилися незаконні сірі схеми та махінації. те саме зараз у нас відбувається із землею", - підкреслив глава держави.

Як повідомляв УНІАН, президент Зеленський доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді - скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

3 серпня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення орієнтовно планується на літо наступного року. Він додав, що до цього часу уряд спільно з Нацбанком мають зробити кредитування в гривні значно дешевшим, ніж зараз, - взяти кредит можна буде під 14-15% у гривні. Прем'єр пояснив, що уряд має намір знизити ставки за кредитами загалом і зробити їх дешевшими саме для покупки земельної ділянки, щоб українці мали вигідніші умови, ніж їхні іноземні конкуренти.

Раніше у Мінагропроді та Світовому банку прогнозували, що відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 мільйонів до 1,5 мільярда доларів.