В Україні приблизно 42 мільйони гектарів землі сільськогосподарського призначення / фото УНІАН

Після запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення держава продаватиме землю, але ці гроші підуть місцевим громадам.

Про це в інтерв’ю hromadske заявив міністр економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

За його словами, прогноз уряду щодо отримання понад 1 мільярда доларів від продажу землі у 2020 році є реальним.

Відео дня

«Але ці гроші підуть до громад і до людей. Ці гроші не ідуть до національного уряду і до бюджету», — наголосив міністр.

Він уточнив, що громади зможуть самі вирішувати, що їм робити з цією землею — «продати або дитячий майданчик побудувати».

Аби зробити цей процес прозорим, продаж землі буде здійснюватися на відкритих аукціонах — або на Prozorro, або на спеціальному майданчику.

Милованов уточнив, яким чином держава розраховує отримати понад 1 мільярд доларів від продажу землі.

Він нагадав, що в Україні приблизно 42 мільйони гектарів землі сільськогосподарського призначення, і якщо держава продасть 5% від цієї кількості, то це буде близько 2 мільярдів доларів.

«Але не вся державна земля буде продана, це буде і приватна. Ми очікуємо, що 5% землі буде продано за наступний рік. Якщо б це була державна земля за низькою ціною 1 тисяча доларів, то це 2 мільярди. Якщо половина цієї землі державна, а половина приватна — це мільярд», — пояснив Милованов.

Міністр додав, що уряд розраховує, що земля буде дорожчою за 1 тисячу доларів за гектар, і тоді її продаж принесе ще більше грошей.

Читайте такожКабмін планує відслідковувати бажаючих придбати сільгоспземлю

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський доручив парламенту до 1 грудня 2019 року ухвалити законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення.

19 вересня прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що ринок землі в Україні запрацює 1 жовтня 2020 року.

В уряді заявили, що планують перевіряти походження грошей, за які купуватимуть сільськогосподарську землю. Також в уряді повідомили, що дозволять іноземним компаніям продавати та купувати земельні паї. Водночас для цього цим компаніям треба створити юридичну особу в Україні.

Зазначимо, що через заборону на продаж сільськогосподарської землі в Україні (дію мораторію на продаж) єдиним способом передати землю іншій зацікавленій особі за винагороду є її здача в оренду. Договори на оренду землі зазвичай є довгостроковими та укладаються в середньому на 8-10 років. При цьому, вартість оренди земельних паїв є заниженою, а ринок — неконкурентним, адже, як правило, на оренду паїв претендує лише один орендар, який і диктує ціну.

Нагадаємо, що Рада проголосувала за продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі 20 грудня 2018 року. Це рішення підтримав 231 депутат. У Мінекономіки рекомендували президенту цей закон заветувати. Президент підписав закон 4 лютого 2019 року.

22 травня 2018 року стало відомо, що Європейський суд з прав людини визнав мораторій на продаж землі в Україні таким, що порушує права людини та рекомендував скасувати його.