В Єврокомісії не бачать негативних наслідків для сільськогосподарського ринку ЄС від експорту української продукції / фото УНІАН, Олег Куцький

В Європейській комісії на даний момент не спостерігають серйозних негативних наслідків для ринків країн ЄС від експорту української сільськогосподарської продукції. Цю інформацію було оголошено під час засідання комітету Європейського парламенту з питань сільського господарства та розвитку, що відбулося в Брюсселі, повідомляє Укрінформ.

Депутати обмінялися думками з представниками Єврокомісії про можливі ризики для фермерів ЄС внаслідок збільшення постачання української продукції. Зокрема, П'єр Баску, директор з питань сталого розвитку та підтримки доходів Генерального директорату з питань сільського господарства Єврокомісії, повідомив, що вони відстежують обсяги й цінову динаміку імпортної ціни на національному й рівні ЄС та публікують моніторинговий звіт кожні два місяці.

"Поки що ми не бачимо якихось дуже значних негативних наслідків для сільськогосподарського ринку ЄС", - зазначив чиновник.

Крім того, Єврокомісія працює над створенням "коридорів солідарності" та зменшенням витрат на транзит, оскільки прагне, щоб Україна продовжувала робити внесок у світову продовольчу безпеку та могла експортувати свою продукцію в ЄС та за його межі.

Зокрема, українська економіка отримала суттєву підтримку від "коридорів солідарності", що дозволило експортувати понад 108 мільйонів тонн товарів та імпортувати 38 мільйонів тонн іншої продукції на загальну суму 123 мільярди євро завдяки відкриттю так званого "чорноморського маршруту".

"Ми хочемо бачити Україну в майбутньому членом ЄС. Вона є великим виробником. Ми не можемо очікувати, що війна закінчиться за три місяці, потрібно звикнути до цієї ситуації", - сказав член аграрного комітету Мартін Хойслінг.

Експорт української аграрної продукції в Європу

Європейським аграріям почав заважати український цукор. Так, французькі виробники цукрових буряків вимагають, щоб зростаючий імпорт цукру з України реекспортувався за межі Європи, щоб не завдати шкоди місцевим виробникам.

Імпорт українського цукру в ЄС може досягти 700-800 тисяч тонн в сезоні 2023-2024 років. За підрахунками Єврокомісії, це буде приблизно вдвічі більше імпорту в минулому сезоні та суттєво вище середнього показника в 21,5 тисяч тонн.

Раніше УНІАН повідомляв, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте повідомив, що його країна передасть Україні патрульні кораблі для захисту "зернового коридору". За його словами, завдяки постачанню зернових Україна продовжує забезпечувати світ продовольством.

Вас також можуть зацікавити новини: