Ілюстрація REUTERS

Господарський суд Києва оголосив перерву в справі про накладення Антимонопольним комітетом штрафів за зловживання монопольним становищем на продаж сигарет, при якому основний обсяг сигарет реалізовувався через єдиного на ринку дистриб'ютора ТОВ «Тедіс», за даними ЗМІ, підконтрольного одеському олігархові Борису Кауфману.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення про оголошення перерви сьогодні виніс Господарський суд Києва.

Засідання проходило в закритому режимі, без доступу преси в будівлю суду.

Відео дня

Помічник судді, який розглядав справу, повідомила УНІАН, що продовження судового процесу, в якому "А/Т тютюнова компанія В. А. Т. Прилуки" оскаржує накладений Антимонопольним комітетом штраф у розмірі 448,3 млн гривень, перенесено на 7 липня.

А справу, по якій "Філіп Морріс Україна" заперечує накладений штраф АМКУ в розмірі 1,181 млрд грн, було також перенесено на 7 липня після багатогодинних виступів сторін.

Представники компаній відмовилися коментувати хід розгляду справи.

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2016 року АМКУ прийняв рішення, що визнало «Тедіс» монополістом, і констатував факти зловживання монопольним становищем. Штраф тоді склав 432 мільйони гривень (з яких на сьогодні сплачено 300 млн грн). АМКУ виграв всі судові інстанції, проте на сьогодні початок виконавчого провадження по справі блокується технічним позовом з боку акціонера «Тедіс» - кіпрської компанії Мегаполіс.

У ЗМІ стратегію захисту «Тедіса» називають затягуванням розгляду штрафів у судах, щоб монополія продовжувала працювати, а також повідомляють про спробу домогтися заміни голови АМКУ Юрія Терентьєва.

10 жовтня Антимонопольний комітет України наклав штраф за антиконкурентні узгоджені дії на чотирьох найбільших виробників сигарет у розмірі 3,1 млрд грн, а також на дистриб'ютора «Тедіс Україна» у розмірі 3,4 млрд.

Довідка УНІАН. Компанія "Тедіс Україна" (колишня назва «Мегаполіс-Україна») була створена російським дистриб'ютором «Мегаполіс» у 2010 році. Фактично за півтора роки «Мегаполіс-Україна» поглинула всіх інших дистриб'юторів тютюнових виробів в Україні.