МКМТ проігнорувала основні висновки та рекомендації відомства / фото Мінекономіки

Зі звіту Мінекономіки слідує, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) проігнорувала основні висновки та рекомендації відомства при ухваленні рішення про обмежувальні заходи на імпорт мінеральних добрив в Україну 22 червня 2020 року. Всупереч рекомендаціям міністерства, МКМТ прийняла рішення на користь іноземних виробників.  Про це йдеться у матеріалі «Чому біле називали чорним» видання ZN.UA.

Читайте такожУкраїна може перейняти досвід Туреччини і знизити свою залежність від імпорту мінеральних добрив - експерти

Документи, які опинилися у розпорядженні ZN.UA, свідчать про те, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України раніше дійшло висновку, що спеціальні заходи щодо імпорту мінеральних добрив є необхідними.

Відео дня

«Враховуючи вищезазначене та задля виконання вимог Закону, міністерство рекомендує Комісії розглянути питання про застосування спеціальних заходів стосовно імпорту в Україну товару… Спеціальні заходи пропонується застосувати шляхом введення квот…», - йдеться у висновках розслідування.

Згідно з даними видання, в розсекреченому звіті Мінекономіки говориться: «У разі незастосування спеціальних заходів існує загроза банкрутства вітчизняних підприємств та знищення галузі виробництва мінеральних добрив в Україні. У разі реалізації цього сценарію споживачі товару будуть поставлені в залежність від імпортної продукції».

Видання також наводить витяги зі звіту, з яких випливає, що МКМТ ухвалила рішення, яке суперечить національним інтересам та завдає шкоди національному товаровиробнику.

Зокрема, у звіті за підсумками розслідувань, йдеться про таке: «Обсяги імпорту відносно загального виробництва товару в Україні становлять колосальні показники від 739,2% до 2551,85%. Відповідно, в таких умовах національний виробник позбавлений можливості конкурувати з імпортною продукцією».

«В період розслідування частка національного виробника на внутрішньому ринку України не перевищувала 11,59%, а рівень завантаження виробничих потужностей не перевищував 37,47%. Сукупна оцінка наведених факторів дає підстави для висновку щодо наявності факту негативного впливу імпорту на стан національної галузі», - йдеться в документі.

У висновках Мінекономіки також йдеться про те, що «спеціальні заходи не призначені для заборони імпорту, а спрямовані на забезпечення конкурентного середовища на ринку і підвищення конкурентоспроможності національного виробника».

Видання зазначає, що Мінекономіки не мало на меті завдати шкоди національному АПК за рахунок впровадження захисних механізмів, які підтримали б вітчизняний хімпром, хоча ціла низка аграрних лобістів, серед яких особливо активно відзначилися ВАР, УКАБ та низка інших асоціацій, намагалися зобразити ситуацію саме таким чином.

Згідно з даними видання, у підсумку головними вигодоотримувачами рішення МКМТ про припинення розслідування без введення обмежувальних заходів стали російські виробники добрив.

"Кабінет міністрів України демонструє інертність, в упор не вбачаючи, як ті ж російські компанії навчилися обходити санкції України. Застосовуються різні форми кооперації, які російські виробники міндобрив налагодили з країнами, з якими Україна традиційно відкрито і вільно торгує. Російський демпінг нікуди не дівся. Він лише замаскувався під упаковками з Грузії, Білорусі, Польщі, Сербії, Болгарії, Туреччини, Литви, які часто не мають для таких обсягів імпорту добрив в Україну ані достатньої кількості дешевої сировини, ані відповідних виробничих можливостей. Не випадково серед зацікавлених сторін спецрозслідувань Мінекономіки раптом опинилися і російські гіганти «Уралхім», «Єврохім» і навіть Російська асоціація виробників добрив. Саме ці гравці виявилися серед головних опонентів будь-яких обмежувальних заходів, які могла б запровадити МКМТ, але не запровадила », - пише ZN.UA.

Нагадаємо, 22 червня МКМТ прийняла рішення відмовити українським виробникам у захисних заходах та введенні квот на імпорт мінеральних добрив з формулюванням: «застосування спеціальних заходів суперечить національним інтересам України». Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України вело два спеціальних розслідування щодо імпорту мінеральних добрив в Україні з серпня 2019 року по червень 2020 року.