В Україні застарілі стандарти щодо дитячого харчування / Фото: vsn.com.ua

В Україні законодавча база, яка стосується виробництва та обігу дитячого харчування, не врегульована належним чином і в деяких питаннях потребує перегляду та осучаснення. Саме тому з метою вдосконалення законодавчої бази у сфері дитячого харчування народними депутатами був розроблений законопроєкт № 4554 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС», який передбачає введення жорстких норм для виробників дитячого харчування.

Про це заявив один з ініціаторів проекту голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами, член групи «Партія «За майбутнє» Петро Юрчишин на засіданні аграрного комітету. 

Повідомляється, що законопроект, покликаний привести дитяче харчування в Україні до європейських стандартів, був рекомендований Комітетом з питань аграрної та земельної політики до прийняття за основу.

Відео дня

«Усім відомо, що у формуванні здоров’я та імунітету дитини величезну роль, якщо не головну, відіграє якість дитячого харчування. Здорові діти – це майбутнє нашої країни! На сьогодні законодавча база, яка стосується виробництва та обігу дитячого харчування в Україні, не врегульована належним чином. Крім того, в деяких питаннях потребує перегляду та осучаснення. Як, до прикладу, Закон України «Про дитяче харчування», який був ухвалений ще у 2006 році. Саме тому з метою вдосконалення законодавчої бази у сфері дитячого харчування народними депутатами був розроблений відповідний законопроєкт», – зазначив Петро Юрчишин.

Проєкт закону № 4554 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС» передбачає введення жорстких норм для виробників дитячого харчування. Зокрема:

  • забороняє (за деякими винятками) використовувати ненатуральні ароматизатори, барвники, підсолоджувачі, консерванти, стабілізатори, підсилювачі смаку та аромату;
  • вимагає, щоб виробництво здійснювалось на окремих технологічних лініях;
  • забороняє використовувати харчування вироблене з продуктів ГМО;
  • вводить підвищені вимоги до якості молока, з якого виробляється дитяче харчування;
  • обмежує рекламу, яка може ввести споживача в оману тощо.