Ілюстрація / REUTERS

До Конституційного суду України надійшло ще одне подання про визнання неконституційним закону про ринок землі.

Як повідомляється на сайті КС, 14 травня 2020 року до суду надійшло конституційне подання 53 народних депутатів щодо відповідності Конституції закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення" від 31 березня 2020 року.

Автори клопотання просять суд визнати оспорюваний закон таким, що не відповідає Конституції України.

Відео дня

Уповноважені представники суб'єкта права на конституційне подання за дорученням - народні депутати від партії "Опозиційна платформа – За життя" Василь Німченко та Наталія Королевська.

Читайте такожЗемлероби vs землераби. Що чекає на Україну після старту земельної реформи

Також на сайті КС оприлюднено текст подання.

У своєму зверненні народні депутати стверджують, що відповідний законопроект був прийнятий з порушенням процедури, а саме, на їх думку, у сесійній залі Верховної Ради фізично не перебувало необхідної для прийняття рішення кількості народних депутатів, тобто мінімум 226 парламентаріїв.

Автори подання стверджують, що окремі народні депутати вказували на це головуючому на засіданні парламенту, однак він проігнорував такі зауваження. За версією суб’єктів звернення до КС, при голосуванні за окремі поправки до даного закону у сесійній залі перебували 213-217 народних депутатів, а така кількість законодавців у сесійній залі взагалі унеможливлює прийняття будь-яких рішень.

Крім того, депутати вважають, що сам факт проведення позачергового пленарного засідання 31 березня є сумнівним з точки зору дотримання верховенства права.

Вони пояснюють, що 30 березня о 15.48 на веб-сайті Верховної Ради було оприлюднено інформацію щодо скликання головою парламенту на вимогу президента позачергового пленарного засідання о 16.30. Тобто позачергове засідання повинно було відбутися через 40 хвилин після його скликання. Але Конституція не містить поняття позачергового пленарного засідання Верховної Ради, а визначає можливість проведення позачергової сесії парламенту.

Як повідомляв УНІАН, 28 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення", який Верховна Рада ухвалила 31 березня.

4 травня до Конституційного суду надійшло конституційне подання 48 народних депутатів щодо відповідності Конституції окремих положень цього закону та Земельного кодексу. Представляти авторів подання у КС будуть лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко та депутат Сергій Власенко.