Під час зустрічі держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив про нову продовольчу допомогу Україні у розмірі $215 млн / Ілюстрація REUTERS

Україна приєдналася до підписання Дорожньої карти щодо забезпечення глобальної продовольчої безпеки, яка була випущена за результатами міністерської зустрічі в ООН у Нью-Йорку.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Крім того, під час зустрічі держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив про нову продовольчу допомогу Україні в розмірі $215 млн.

Відео дня

Зазначається, що голова Мінагрополітики Микола Сольський у своєму зверненні до Міністрів акцентував увагу на тому, що для світової продовольчої безпеки надзвичайно важливим і першочерговим завданням є припинення війни Росії проти України та розблокування експорту української сільськогосподарської продукції.

"По-перше, наші фермери не можуть експортувати ще торішній урожай. По-друге, через окупацію і військові дії ми зберемо лише половину нинішнього врожаю – його експорт так само може бути заблокований. Велика частина посівів озимої пшениці була проведена на Сході, де ведуться активні бойові дії, і півдні, який частково окупований. Росіяни активно викрадають зерно з цих територій. Фермери не зможуть там збирати урожай, а якщо зберуть, не зможуть його реалізувати", - підкреслив він.

Сольський також підкреслив, що для українських фермерів сьогодні вирішується майбутнє врожаїв і в принципі їх подальша робота.

Криза експорту з України та загроза голоду:

  • За даними Української зернової асоціації, Україна є одним з найбільших у світі експортерів зерна, проте російське вторгнення знизило обсяг експорту в шість разів.
  • За словами генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, війна в Україні може приректи значну частину людства на голод і бідність небачені раніше десятиліттями.
  • У травні стало відомо, що Європейська комісія запускає комплекс заходів "шляху солідарності", щоб допомогти Україні налагодити експорт сільськогосподарських товарів.
  • Віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель на брифінгу після засідання Ради Євросоюзу на рівні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС у Брюсселі заявив, що Європейський Союз допоможе Україні експортувати зерно, яке заблоковане в морських портах російськими окупантами. За його словами, є план дій щодо відкриття так званих зелених коридорів для України.
  • 18 травня представник Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Вікторія Михальчук заявила про те, що Україна через війну може втратити щонайменше 20% врожаю.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що блокування експорту української аграрної продукції призвело до зростання цін на продовольство у світі та може настати голод у багатьох країнах.
  • Цю продукцію неможливо вивезти через те, що російські військові кораблі в Чорному морі блокують проходження торгових суден.
  • За даними прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, щодня Україна втрачає по 170 млн доларів через заблоковані порти, а її експортні можливості впали більш ніж на половину.
  • Україні у квітні вдалося експортувати 1 млн 90 тис. тонн зерна, тоді як у березні цей показник становив лише близько 200 тис.тонн. До війни аграрії експортували близько 5 млн тонн на місяць.

Вас також можуть зацікавити новини:

Україна і Польща спростили умови перевезення української агропродукції через кордон

"Можливий гідний урожай": в Україні засіяли майже 75% від запланованого

Чи дорожчатиме в Україні м'ясна продукція: у Мінагро відповіли