Фото УНІАН

До кінця березня російський газовий монополіст "Газпром" подасть апеляцію в Стокгольмський арбітраж з транзитним контрактом з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України".

Читайте такожГолова "Газпрому" заявив, що транзиту російського газу через Україну нічого не загрожує

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це глава "Газпрому" Олексій Міллер сказав на зустрічі з прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим.

Відео дня

"Ми вже подали апеляцію за контрактом на постачання газу в Україну, до кінця березня буде подана апеляція за контрактом на транзит і ініційована процедура розірвання контрактів в установленому порядку", - сказав Міллер.

На його думку, Стокгольмський арбітраж прийняв асиметричне рішення, яке "порушило баланс інтересів сторін за двома контрактами – контрактом на постачання газу в Україну і транзитного контракту".

"За рішенням Стокгольмського арбітражу "Газпром" заборгував НАК "Нафтогаз України" 2,56 мільярда доларів. І відразу НАК "Нафтогаз України" зробив заяву про те, що і за майбутній 2018 рік, і за 2019 рік, до кінця дії контрактів, НАК "Нафтогаз України" на підставі рішення Стокгольмського арбітражу стягне з нас ще штрафи, і ми будемо змушені заплатити ще кілька мільярдів доларів", - сказав Міллер.

Він додав, що в таких умовах для "Газпрому" ці контракти стають економічно неефективними, недоцільними з економічної точки зору, і "Газпром" ухвалив рішення про початок процедури розірвання контрактів в судовому порядку через Стокгольмський арбітраж.

Як повідомляв УНІАН, "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі, згідно з рішенням якого він повинен виплатити української компанії 2,56 мільярда доларів. При цьому російській компанії щодня нараховуються відсотки в розмірі 500 тисяч доларів, поки вона не виконає рішення арбітражу про виплату боргу в Україні. Станом на 7 березня сума відсотків за невиплату "Газпромом" боргу становила 3,5 мільйона доларів.

"Газпром" на тлі програшу заявив про намір розірвати контракти від 2009 року на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку, а також знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу в Європу. Однак в Єврокомісії заявили, що Україна виконує всі взяті на себе зобов'язання з постачання газу.

Уряд України має намір стягнути з Газпрому" сумарно 8,5 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу і Антимонопольного комітету України – 2,56 мільярда доларів і 172 мільярди гривень відповідно.