НКРЕКП скасує зобов'язання переобладнувати газові лічильники для малого бізнесу / фото УНІАН

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), планує скасувати зобов'язання щодо обладнання лічильників газу приладами дистанційної передачі даних для споживачів, чиї річні обсяги обліку не перевищують 10 тис. куб м., зокрема, представників малого бізнесу.

Читайте такожКабмін продовжить контракт з головою "Нафтогазу" Коболєвим ще на рік

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила голова НКРЕКП Оксана Кривенко, посилаючись на проект рішення, прийнятий нацкомісією на засіданні 19 березня.

Відео дня

За словами Кривенко, в разі ухвалення документа, це звільнить власників комерційних вузлів обліку природного газу з типорозміром G-1,6, G-2,5, G 4, G-6 і річним обсягом обліку природного газу менше 10 тис. куб. м. від обов'язку встановлювати на своїх комерційних вузлах обліку засоби дистанційної передачі даних.

Голова регулятора нагадала, що вимога до власників комерційних вузлів обліку щодо обладнання їх засобами дистанційної передачі даних визначена Кодексом газорозподільних систем і діє з листопада 2015 року.

Крім того, вона додала, що рішення грунтувалося на результатах розгляду численних звернень споживачів і аналізу ситуації.

«Регулятором було виявлено, що на об'єктах побутових споживачів з обсягом споживання природного газу менше 10 тис. куб. м. в основному встановлені побутові лічильники газу, в яких відсутня технічна можливість дистанційного зняття інформації для її подальшої передачі оператору ГРС», - пояснила вона.

За інформацією Кривенко, в Україні близько 115 тисяч таких необладнаних лічильників, і це вимагає проведення комплексу заходів з розробки проекту заміни лічильника, встановлення відповідного модема і так далі - що є як технічно, так і фінансово складним для реалізації.

«Прийняття в подальшому такого рішення дозволить врегулювати ситуацію з необхідністю обладнання лічильників засобами дистанційної передачі даних і уникнути додаткового фінансового навантаження на споживачів природного газу, зокрема представників малого бізнесу, бюджетної сфери і релігійних організацій», - підкреслила вона.

Як повідомляв УНІАН, раніше Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, (НКРЕКП) схвалила проект постанови щодо внесення до Кодексу газотранспортної системи змін в частині розподілу потужностей, а також впровадження послуги доступу до потужностей з обмеженнями.