Ілюстрація REUTERS

Україна має альтернативний план дій на випадок, якщо Росія припинить транзит газу по території нашої держави з 1 січня 2020 року.

Читайте такожРФ і Угорщина домовилися про постачання газу в разі відсутності контракту на транзит через Україну

Про це у п'ятницю на Годині запитань до уряду у Верховній Раді заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Відео дня

"Безумовно, є "план Б" на випадок, якщо Росія вдасться до інших дій, хоча питання є дуже складним, дуже непростим. Я вважаю, що НАК "Нафтогаз України" і його менеджмент досить відстали від виконання того плану, який був затверджений урядом 1 липня 2016 року, про відокремлення газотранспортної системи в окрему юридичну структуру, яка відповідатиме європейському законодавству", - сказав він.

При цьому прем'єр не став уточнювати, в чому полягає цей альтернативний план дій.

Як повідомляв УНІАН, транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) у 2018 році скоротився на 7,1% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 86,774 мільярда кубометрів. Зокрема, за грудень транзит газу з РФ територією України становив 7,6 мільярда кубометрів.

Разом з тим, Росія продовжує активно просувати будівництво трубопроводів в обхід України. Так, у 2011-2012 роках був запущений газопровід "Північний потік-1", який по дну Балтійського моря з'єднує Росію і Німеччину. У 2020 році очікується закінчення будівництва газопроводу "Північний потік-2" довжиною 1220 кілометрів, що має з'єднати російську Усть-Лугу та німецький Грайфсвальд. В процесі будівництва також "Турецький потік" - проект газопроводу з Росії до Туреччини через Чорне море, очікуваний запуск в експлуатацію - кінець 2019 року.

Транзит свого газу через обхідні маршрути ставить під загрозу отримання Україною доходів від роботи ГТС, які оцінюються в 3 мільярди доларів на рік.