Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), за результатами позапланової перевірки наклала максимальний штраф у розмірі 850 тис. грн на оператора ГРС «Дніпропетровськгаз», що входить до групи компаній «Регіональна газова компанія» бізнесмена Дмитра Фірташа, за донарахування обсягів споживання в платіжках. Таке рішення регулятор прийняв на засіданні сьогодні, 12 квітня.

Читайте такожІмпортний газ для України подешевшав одразу на 10%

Комісія наклала штраф за порушення ліцензійних умов у частині приведення обсягів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов, що призвело до додаткових нарахувань у платіжках споживачів.

Відео дня

НКРЕКП зобов'язала компанію провести перерахунки щодо тих конкретних споживачів, щодо яких проводилась перевірка, а також зробити перерахунок додаткових нарахувань за весь період, починаючи з жовтня 2018 року, щодо всіх споживачів, щодо яких здійснювалися такі донарахування, до 6 травня 2019 року.

Згідно з рішенням, регулятор направить звернення до Антимонопольного комітету України для проведення розслідування про зловживання монопольним становищем зазначеною компанією.

Як повідомляв УНІАН, Антимонопольний комітет України розглядає справи за ознаками вчинення 20 облгазами порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

В результаті проведених перевірок НКРЕКП наклала штраф за донарахування в платіжках за газ вже на 16 операторів газорозподільних мереж групи «Регіональна газова компанія» на загальну суму майже 14,5 млн грн.

У березні НКРЕКП почала перевірки операторів газорозподільних систем в Україні за фактом виставлення ними завищених сум у платіжках за газ для населення наприкінці минулого року.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, в лютому цього року отримала дозвіл від Державної регуляторної служби України на проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільних систем на предмет донарахування в платіжках споживачів.