Ілюстрація REUTERS

Запропонована урядом модель розподілу функцій компанії (анбандлінг) Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» може призвести до програшу України російському «Газпрому» в новому Стокгольмському арбітражі, що змусить НАК повертати російській газовій компанії 3 млрд дол.

Читайте такожМайбутнього оператора ГТС можуть передати в управління "Нафтогазу" - ЗМІ

Про це на своїй сторінці в Facebook написав виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, коментуючи заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з вимогою проводити анбандлинг за затвердженою моделлю.

Відео дня

«Якщо ця модель буде реалізована, то "Газпром" зможе вимагати в арбітражі перегляду нашого транзитного тарифу у бік зменшення, і саме тому ми будемо змушені повернути «Газпрому» 3 мільярди доларів», - зазначив він.

За словами Вітренка, уповноваженим представникам Кабінету міністрів було надано висновок юристів та експертів, з якими «Нафтогаз» виграв у Стокгольмському арбітражі проти «Газпрому». У висновку сказано, що наслідком вибору саме цієї моделі анбандлінгу може бути програш «Газпрому» в новому арбітражі 3 млрд дол. замість того, щоб виграти 11-14 млрд дол.

«Вони (експерти – УНІАН) докладно пояснили представникам Кабміну, чому так станеться. Вони також пояснили, чому потрібно вибрати іншу модель анбандлінгу, як це дозволяє зробити європейське і українське законодавство, - ISO (незалежний системний оператор)», - зазначив він.

Вітренко також висловив думку, що це значно послабить переговорну позицію української сторони на тристоронніх переговорах щодо транзиту газу після 2019 року, оскільки для «Газпрому» знімається реальна загроза, що у разі відсутності транзиту арбітраж присудить доплатити 11-14 мільярдів доларів як наслідок включення в базу витрат прискореної амортизації і знецінення української газотранспортної системи при перегляді тарифу за 2018-2019 роках.

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зажадав від Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" реалізувати необхідні рішення для завершення процесу поділу функцій компанії, зокрема виділення незалежного оператора газотранспортної системи України (анбандлінг) до кінця поточного року. За його словами, анбандлінг повинен бути реалізований за моделлю, прийнятою в 2016 році, заснованою на зобов'язаннях України перед Європейським енергетичним співтовариством.