Ілюстрація REUTERS

У другому кварталі поточного року в Україні введено в експлуатацію 656 МВт потужностей, що генерують енергію з відновлюваних джерел, що в 6 разів перевищує обсяг потужностей, введених за аналогічний період минулого року.

Читайте також"Зелений" тариф для сонячних панелей на дахах знизять в три рази з 2025 року

Про це йдеться у звіті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Відео дня

"У 2 кварталі було введено в експлуатацію 656 МВт генеруючих потужностей, що майже в 6 разів перевищує потужність, введену в експлуатацію за аналогічний період 2018 року. Об'єкти ВЕС і СЕС становлять 97,4% введених потужностей", - повідомляється у звіті.

Щодо розвитку сектору відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) також повідомляється, що в другому кварталі НКРЕКП встановила "зелений" тариф для 106 об'єктів електроенергетики, серед яких СЕС - 95 об'єктів, ВЕС - 3 об'єктів, біогаз/біомаса - 6 об'єктів, малі ГЕС - 2 об'єктів.

Середня одинична потужність введених в експлуатацію за звітний період об'єктів електроенергетики – 6,4 МВт.

Лідером по введенню в експлуатацію стала Запорізька область – 152 МВт.

Станом на кінець червня частка поновлюваних джерел енергії у виробництві електроенергії склала 3,3%, тоді як вартість такої генерації склала 13,6% від загальних витрат.

Як повідомляв УНІАН, за підсумками 2018 року в Україні введено в експлуатацію 742,5 МВт потужностей, що генерують енергію з поновлюваних джерел.

25 квітня Верховна Рада України прийняла закон, що передбачає перехід від "зеленого" тарифу до механізму аукціонів для нових об'єктів відновлюваної енергетики до 2020 року. Документ був підписаний президентом і набув чинності.

Як повідомляється в пояснювальній записці, необхідність прийняття документа обумовлена високою ціновим навантаженням на оптовий ринок електроенергії. Обсяг виробленої зеленої енергії наприкінці 2017 року становив 1,5%, тоді як цінове навантаження на оптовий ринок електроенергії становило 7,5%, а до кінця 2018 року вже 8,2%.

Прийнятий закон обмежує з 2020 року встановлення домашніх сонячних станцій потужністю до 50 КВт на землі з правом отримувати "зелений" тариф за відпущену електроенергію в мережу. Станції такого розміру можна встановлювати тільки на дахах або фасадах капітальних споруд.